Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zet bio-schapenmelkijs op de kaart

Schapenstreek (West-Friesland) Held van de Smaak Noord-Holland

In een niet te onderschatten deelnemersveld van zeven genomineerden kwam zij naar voren als de unaniem door de jury aangewezen winnaar: Anita van Alderwegen van De Schapenstreek in Lutjebroek. Als Held van de Smaak Noord-Holland dingt zij nu mee naar de landelijke titel, die de kroon is op de Helden van de Smaak verkiezing in het kader van de Week van de Smaak (1 t/m 9 oktober aanstaande).

In Fromagerie L'Amuse in Amsterdam had de jury onder leiding van Arie van den Brand, onder andere voorzitter van Stichting Van Eigen Erf, na alle presentaties een goed half uur nodig om tot haar keuze te komen. Belangrijk argument was de pioniersgeest waarmee De Schapenstreek 'biologisch schapenmelkijs op de kaart zet', met als nieuwste klant het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Maar ook de verrassend lekkere smaken van het ijs - 'zachter dan verwacht bij schapenmelkijs'- wogen zwaar in het eindoordeel. Voor jurylid Betty Koster, gerenommeerd kaaskenner en met haar man Martin Koster eigenaar van L'Amuse, telde ook mee dat De Schapenstreek al jaren antibiotica-vrij werkt. Ook juryleden Jaap Sloof en zijn collega Peter Zuidervaart (respectievelijk Culinair Adviseur en Inkoper Zuivel bij horecagroothandel De Kweker) waren zeer te spreken over de kwaliteit van de Schapenstreek producten. Voor Sloof draait de verkiezing ook 'om het kunnen stimuleren van veelbelovende ondernemingen'. Om die reden ging ook zijn stem uiteindelijk naar De Schapenstreek.


Anita van Alderwegen, Held van de Smaak Noord-Holland 2011

Speciale vermeldingen

De hele jury deelde het gevoel eigenlijk alle deelnemers wel te laten willen winnen, gezien hun gedeelde hoge niveau waar het de smaak van hun producten, hun vakmanschap en gepassioneerdheid betreft. Aan dat gevoel kwamen zij enigszins tegemoet door de toekenning van twee 'speciale vermeldingen'. Eén daarvan ging naar 'De Waddel' op Texel. Eigenaar Piet Bakker wordt wijd en zijd geroemd om zijn enorme kennis en inspanningen ter behoud van een prachtig traditioneel Texels product, de rauwmelkse Texelse schapenkaas. Een tweede, net zo speciale vermelding was er voor Sjaak en Lia Koopman van 'De Boerenkaas' uit De Weere, de eerste zelfkazer van Noord-Holland (begonnen in 1971). Het echtpaar Koopman is maker van de enige echte boeren Edammerkaas. Daarmee bewaren zij - regelmatig strijdend tegen het 'toeristische imago' van de Edammerkaas bij Nederlandse kaasklanten - een waar stukje culinair erfgoed, dat bovendien heel goed smaakt, zo stelde de jury vast.

Andere, stuk voor stuk goed scorende genomineerden waren: De Wezenspyk (Texel, producent van onder andere de Texelse Orekees), De Klompenhoeve (Egmond a/d Hoef, bekend om de 'Egmondse Bollen'), Jan Uitentuis (Midden-Beemster, producent van Messekleverkaas) en De Dikhoeve (Ransdorp, vooral bekend om zijn Skeapsrond en bijzondere standyoghurt).

Vanaf medio augustus kan het publiek via www.weekvandesmaak.nl zijn stem uitbrengen op zijn favoriete provinciale Held van de Smaak. Een jury van deskundigen bezoekt de komende maanden de bedrijven van alle twaalf gekozen provinciale Helden om te komen tot toekenning van de juryprijs voor de landelijke Held van de Smaak. Jury- en publieksprijs worden op zondag 1 oktober in Groningen uitgereikt. De Helden van de Smaak Verkiezing wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders (BBZ) en mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.
Publicatiedatum: