Gezamenlijke graansilo's Naturland een vooruitgang voor biologische boeren

De enorme zilverkleurige graansilo's op de Birkenhof in Klein-Zimmern liggen te fonkelen in de zon. Deze zijn onlangs in bedrijf genomen op het bedrijf Birkenhof, waarvan Thomas Schaffer eigenaar is. De silo's zijn gebouwd in opdracht van Naturland, diverse boeren in de regio gaan er gebruik van maken.

Er zullen nu in heel Duitsland een aantal van deze silo's voor biologische granen worden gebouwd; "Want eco staat ook voor de kortst mogelijke weg", verklaart de biologische landbouwer Felix Prinz zu Löwenstein uit Otzberger. Löwenstein is naast biologisch landbouwer één van de tien aandeelhouders in de Naturland-vereniging.

Voor de biologische boeren zijn de silo's een vooruitgang. De sector is groeiende. Na elke voedselcrisis grijpen weer meer klanten naar natuurlijk geteelde producten in de schappen. In Hessen schakelen er veel gangbare landbouwbedrijven om deze reden om naar bio. "In het komende jaar wordt in Hessen tien procent van de oppervlakte biologisch bewerkt. Het landelijk gemiddelde ligt op vier procent, Hessen loopt dus voorop in Duitsland," zegt landbouwkundig ingenieur Martin Trieschmann van Naturland.
 


Het nieuwe graandistributiecentrum van Naturland biedt nu iedereen – ook de zelfstandige boeren – een welkome zekerheid. Het geeft wel een wederzijdse verplichting: Naturland is verplicht de hele oogst van de boeren voor een bepaald bedrag af te nemen. De Naturland-boer is op zijn beurt verplicht om zijn complete oogst in Klein-Zimmern af te leveren. "Dat is een eerlijk compromis, met duidelijke richtlijnen", zegt Löwenstein.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven