Gebruikt restproduct van De Halm als bijproduct in dieet

De Geitenhoeve in Tilburg: Bio-geitenmelk met oog voor de maatschappij

"Dit kan zo niet langer", vond Anton van der Bruggen toen in 1999 de Belgische dioxinekwestie aan het licht kwam. Hij besloot daarop, als eigenaar van melkgeitenboerderij De Geitenhoeve in Tilburg, om te schakelen naar een biologische productiewijze. Sinds 1999 is De Geitenhoeve een van de eindgebruikers van de reststromen van Graanpletterij De Halm.

Voordat Van der Bruggen omschakelde, runde hij al elf jaar een melkgeitenboerderij. In 1988 begon hij met 60 geiten en evenzoveel lammeren. "Momenteel hebben we met zo'n 600 melkgeiten en 200 lammeren een gemiddeld gezinsbedrijf. We willen niet naar duizend melkgeiten."

Snel spul

'Snel spul', noemt Anton het restproduct van De Halm. Hij gebruikt het als bijproduct in een dieet van met name ingekuild biologisch gras. Het product heeft een fijne, poederachtige structuur en een hoge voedingswaarde, het komt vrij bij het pellen, knippen en pletten van granen. "Iedere geit krijgt hiervan zo'n halve kilo per dag."

Nagenoeg alle melk van De Geitenhoeve wordt, elders, tot kaas verwerkt. De vraag naar biologische geitenkaas neemt nog immer toe. "Vooral in het buitenland. Maar in Nederland is het ook in opmars, heel sterk zelfs." Dit stemt hem optimistisch over de toekomst. Een bewijs daarvoor is de bouw van een nieuwe stal met melkcarrousel.

Succestrajecten

Onder het aloude mom van 'eendracht maakt macht' heeft Anton in 2009 met een twintigtal andere biologische geitenhouders een coöperatie opgericht. "Het valt goed uit", zegt hij daarover. De coöperatie heeft de onderhandelingspositie verstevigd, met name in het buitenland merken ze de voordelen daarvan.

"Ja, maatschappelijk verantwoord zijn wij goed bezig", lacht Anton als hem de vraag gesteld wordt of de tewerkstelling van alcohol- en drugsverslaafden op zijn bedrijf voortkomt uit maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). De Geitenhoeve is namelijk ook een zorgboerderij.

Het oercredo dat werken mensen van de straat houdt, gaat in het geval van Van der Bruggens zorgboerderij zeker op. "Als zorgboerderijen als de onze er niet waren, had de overheid een groot probleem." Regelmatig hebben ze, zoals Anton dat noemt, een succestraject: "In een week of vier zie je ze dan helemaal bekomen. Contact met dieren en buiten zijn, daar bloeien ze helemaal van op." Bij de bouw van de nieuwe stal zag hij vaak van trots stralende gezichten als hij hun op het resultaat wees: "Kijk, dat heb jij mee gebouwd."

Bron: Nieuwsbrief Graanpletterij De Halm

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.