Pilot 'papierloos vergaderen' van start in gemeente Zoetermeer

Tien raadsleden, een directeur en een griffiemedewerker van de gemeente Zoetermeer doen mee aan de pilot 'papierloos vergaderen'. Op 30 juni jongstleden vond de aftrap plaats.

Deze proef met iPads moet uitwijzen of deze manier van werken op termijn een aanzienlijke papierbesparing oplevert. Ook doen negen raadsleden die zelf al een iPad of laptop hebben mee aan de proef.

Raadsleden ontvangen jaarlijks gezamenlijk zo'n twee miljoen bladzijden aan vergaderstukken. Als al die commissie- en raadstukken in vier jaar tijd zouden worden opgestapeld, is de papierberg net zo hoog als de Petronas Towers in Kuala Lumpur, Maleisië. Dat gebouw telt 88 verdiepingen, is 452 meter hoog en was tussen 1998 en 2004 het hoogste gebouw van de wereld. Het kopiëren van alle stukken kost de gemeente 40.000 euro per jaar. Daarnaast zijn er nog kosten voor het verwerken en het bezorgen ervan. Logischerwijs is papierbesparing een van de doelstellingen, maar ook de druk op het milieu neemt hierdoor af.

De raadsleden kregen op 30 juni een training in het gebruik van de iPad en de speciale applicatie die nodig is om alle stukken veilig en snel naar de eigen raadsomgeving over te brengen of zelf toe te voegen. Op deze wijze kunnen zij tijdens een vergadering snel informatie raadplegen.

De pilot duurt tot december. Als het gebruik van de iPad goed bevalt, streeft de gemeente ernaar om voor alle raadsleden een iPad aan te schaffen.

Bron: Nieuwsbank

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven