Voorzitter nieuw nationaal duurzaamheidsplatform

Louise Fresco pleit voor optimalisering voedselketen

Het voeden van de 9 miljard mensen die in het jaar 2050 op aarde leven is een uitdaging voor de voedselketen. Volgens Louise Fresco (UvA) is het mogelijk om dat te doen. "We moeten de voedselketen optimaliseren."

Om de beoogde verhoging van de voedselproductie te realiseren, is het volgens hoogleraar Louise Fresco van belang de strijd aan te gaan met verspilling. "Veertig procent van de productie gaat ergens in de keten verloren."

Dit zei Fresco tijdens Agri Vision 2011, een internationale conferentie georganiseerd door Nutreco in samenwerking met Rabobank.

Naast verliezen tijdens oogsten of bewaren, gaat er ook veel voedsel verloren bij consumenten. "Wetende dat we onze grondstoffen in de toekomst zo hard nodig zullen hebben, kunnen we ons dit gedrag niet permitteren."

Grondstoffen

Als het gaat om de wereldwijde grondstofvoorziening ziet Fresco geen perspectief in lokale oplossingen. "Met uitzondering voor een paar nichemarkten geldt dat er geen lokale oplossingen zijn voor grondstofvoorziening in de voedselketen."

Volgens Fresco is er voldoende areaal beschikbaar om te voorzien in de toenemende grondstofbehoefte, maar zal wereldwijde handel in grondstoffen altijd onderdeel van het systeem zijn. "Dat is een realiteit, evenals het gegeven dat we de wereld niet kunnen voeden met handarbeid. Mechanisatie is een vereiste voor vooruitgang en productiegroei."

Voorzitter nieuw nationaal duurzaamheidsplatform

Louise Fresco is de voorzitter van het nieuw opgerichte Nationaal Platform Rio+20. Dat heeft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen bekend gemaakt (Bron: Nieuwsbank). Het platform heeft het doel om duurzame ontwikkeling weer hoog op de maatschappelijke agenda te krijgen en met nieuwe en verfrissende ideeën te komen voor de regeringsdelegatie die in 2012 naar de VN-top Rio+20 gaat. Het Nationaal Platform Rio+20 brengt een divers palet aan organisaties bijeen, inclusief NGO's, bedrijven, jongeren- en vrouwenorganisaties en kennisinstellingen.

Bron: EVMI

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.