Verteringsonderzoek maakt samenstelling van goed uitgebalanceerde bio-leghennenvoeders mogelijk

Onderzoek van Wageningen UR Livestock Research toont aan dat de huidige voederwaardecijfers voor leghennen in de Veevoedertabel van het CVB in veel gevallen niet mogen worden toegepast op biologische grondstoffen. De resultaten in het onderzoeksrapport geven nutritionisten handvatten om de voederwaarde van biologisch geteelde grondstoffen voor leghennen correct te berekenen. Hierdoor wordt het mogelijk goed uitgebalanceerde biologische leghennenvoeders samen te stellen. Een goede balans in voersamenstelling is bevorderlijk voor het handhaven of verbeteren van dierprestaties, diergezondheid en milieu-excreties.

In opdracht van het ministerie van EL&I hebben de onderzoekers in twee experimenten de verteerbaarheid en voederwaarde van biologisch geteelde grondstoffen voor leghennen bepaald. In de eerste studie zijn naast een basisvoer zeven biologisch geteelde grondstoffen getest: tarwe, maïs, erwten, raapzaadschilfers, zonnebloemzaadschilfers, sesamzaadschilfers en getoaste sojabonen. In de tweede studie zijn twee kwaliteiten maïs, gerst, triticale, rogge, veldbonen en sojaschilfers onderzocht. Als gevolg van specifieke rassenkeuze, teeltwijze en bewerkingen van de biologische grondstoffen blijken de samenstelling, verteerbaarheid en de metaboliseerbare energie bij sommige grondstoffen aanzienlijk af te wijken van die van gangbaar geteelde grondstoffen.

Andere uitgangspunten

Bij de optimalisatie van biologische legvoeders gaat men er vaak van uit dat biologische grondstoffen dezelfde samenstelling en verteringscoëfficiënten hebben als de overeenkomstige gangbare grondstoffen. De reden daarvan is dat er bij leghennen nauwelijks verteringsonderzoek is uitgevoerd met biologische grondstoffen. Dit onderzoek van Wageningen UR Livestock Research maakt duidelijk dat dit uitgangspunt niet terecht is.

De resultaten van dit onderzoek zijn vergeleken met de voederwaardecijfers voor leghennen in de Veevoedertabel van het CVB. Deze waarden zijn echter gebaseerd op sterk gedateerd verteringsonderzoek, dat niet met leghennen maar met volwassen hanen is uitgevoerd. Dat dit onderzoek laat zien dat de huidige voederwaardecijfers afwijken van die van het CVB is dan ook niet verwonderlijk.

Klik hier om het rapport 'Verteerbaarheid van biologisch geteelde veevoedergrondstoffen bij leghennen' te downloaden.
 
Voor meer informatie: Marinus van Krimpen
 
Bron: Wageningen UR Livestock Research

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.