Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jong ingekuild gras; alternatief ruwvoer voor vleesvarkens?

In juli start Livestock Research voedingsonderzoek met jong ingekuild gras voor vleesvarkens. De onderzoekers kijken naar opname van een mengsel van gras en mengvoer en de dierprestaties die hierbij gerealiseerd worden. Daarnaast wordt de verteerbaarheid van de nutriënten en de voederwaarde van jong ingekuild gras onderzocht.

Biologische bedrijven zijn verplicht ruwvoer aan de vleesvarkens te verstrekken. Varkenshouders in Duitsland en Oostenrijk hebben goede ervaringen met het verstrekken van kort jong ingekuild gras aan de vleesvarkens (maaihoogte vijf tot vijftien centimeter; minder dan 20 procent ruwe celstof in de droge stof). Uit eerder verteringsonderzoek bleek dat vleesvarkens veel minder graskuil opnamen dan snijmaïs. Graskuil van jong gras blijkt wel een hoge energiewaarde (EW) te hebben. Drachtige zeugen namen meer op van natte graskuil dan van droge graskuil.

Natte graskuil kan mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de energie- en eiwitvoorziening van vleesvarkens. Ook kunnen organische zuren in graskuil wellicht een positieve bijdrage leveren aan de darmgezondheid. Daarnaast levert het verstrekken van graskuil een bijdrage aan het sluiten van (regionale) kringlopen. Er hoeven minder grondstoffen geïmporteerd te worden.

Deze zomer gaat Praktijkcentrum Raalte 256 vleesvarkens opleggen. De rantsoenen bestaan uit standaard krachtvoer of (aanvullend) krachtvoer gemengd met kuilgras. In mei is voor dit onderzoek al gras gemaaid en ingekuild. Het onderzoek wordt in twee rondes uitgevoerd. De eerste 128 varkens (tien weken oud, circa 25 kilo zwaar) worden eind juli opgelegd in de vleesvarkensstal. De tweede ronde met de andere 128 varkens volgt drie weken later. De vleesvarkens worden gevolgd tot afleveren naar het slachthuis.

Tijdens de proef wordt gekeken naar:

  • de samenstelling van natte graskuil uit jong gras;
  • de opname van een onbeperkt verstrekt mengsel van krachtvoer en graskuil;
  • het effect van onbeperkte voedering van een gemengd rantsoen van graskuil en krachtvoer op de technische resultaten, gezondheid, stikstofuitscheiding en voerkosten in vergelijking met vleesvarkens die onbeperkt (ad lib) mengvoer krijgen;
  • de verteerbaarheid (inclusief darmverteerbaarheid van aminozuren) en de EW in samenwerking met partners binnen een Europees samenwerkingsproject.

De eerste resultaten van dit onderzoek met jong ingekuild gras bij vleesvarkens worden eind 2011 verwacht. De begeleiding van het onderzoek bestaat uit vertegenwoordigers van de biologische varkenshouders en de mengvoerindustrie.

Voor meer informatie: Paul Bikker, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: