Fietsen zorgt ook voor frustraties

Veertig procent fietsers laat auto staan voor het milieu

Voor velen blijkt de fiets een moment van rust en reflectie: 66 procent van de Nederlanders gebruikt het fietsen om z'n hoofd leeg te maken. Zo'n 60 procent gebruikt de tijd op de fiets juist om eens diep na te denken, 44 procent vindt het fijn om lekker te dagdromen. Zo'n 27 procent van de Nederlanders flirt wel eens op de fiets.

Dit alles blijkt uit een onderzoek van fietsfabrikant Gazelle die 800 mensen liet ondervragen naar hun beweegredenen om te fietsen. Het is niet altijd allemaal rozengeur en maneschijn. Zo ergert 17 procent van de fietsers zich aan versnellingen die het niet goed doen. Op de tweede plek van grootste fietsfrustraties aan de eigen fiets staan lekke banden, met 16 procent van de stemmen. Tot slot ergert 11 procent van fietsend Nederland zich het meest aan zere handen, rug of billen.

Ergernissen

Niet alleen de eigen fiets zorgt voor frustraties, ook de omgeving waarin we fietsen levert de nodige spanning op. Zo ergert 58 procent van de fietsers zich aan auto's die geen voorrang verlenen. Auto's die je afsnijden is goed voor 54 procent van de stemmen. Maar ook het weer zorgt regelmatig voor frustraties: 50 procent van de fietsers ergert zich het meest aan tegenwind. Vrouwen ergeren zich trouwens vaker aan tegenwind, maar ook aan hun fiets en aan gladde wegen. Mannen ergeren zich juist aan andere fietsers die door rood rijden of fietsers die niet opzij gaan. Verder zijn er twee keer zoveel vrouwen als mannen met fietstassen op hun fiets. En tot slot gedragen vrouwen zich beter in het verkeer dan mannen: vrouwen fietsen namelijk minder vaak door rood en steken vaker netjes hun hand uit bij het afslaan.

Beweegredenen

Voor een korte rit van vier kilometer pakt 88 procent de fiets in plaats van de auto, zo blijkt verder uit de enquête. De voornaamste reden hiervoor is dat fietsen goed is voor de gezondheid (70 procent). Daarnaast laat zo'n 40 procent de auto staan omdat dit beter is voor het milieu. Ongeveer 35 procent van de respondenten verkiest fietsen boven autorijden omdat dit sneller is.

Bron: Verkeersnet

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven