Steeds meer boeren, slagers en consumenten vinden de kwaliteit van het varkensvlees uit de gangbare standaard varkensstallen onvoldoende. Er komt dan ook steeds meer vlees van speciale varkensrassen op de markt, veelal alleen in een bepaalde regio verkrijgbaar. Eén zo'n ras is het Heldervarken.
Het Heldervarken
Biologische slager Hans van Borre uit Castricum is verkoper van het Heldervarkensvlees. "Een varken met een goede bevleesdheid en vlees met een mooie rand spek. De appel van de rib is gemarmerd en mooi droog. Ook het spek is droog en zeer stevig. De bil is geweldig vlees, net als de schouder en de nek die allebei behoorlijk zacht zijn. Dit vlees kan tegen een stootje en is veel langer houdbaar dan het reguliere varkensvlees. Als de middel, bil, of het voorstuk twee weken hangen, ziet het er nog prachtig uit en dat zegt wat", aldus Van Borre.
Zo'n 25 horeca-adressen, 260 particulieren en 20 slagers nemen het kwaliteitsvlees af. Restaurant Vermeer in Amsterdam, Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk en De Stenen Tafel in Arnhem hebben het gerijpte vlees op de kaart staan. In de horeca wordt de vergelijking gemaakt met Iberico-vlees, maar dan betaalbaar.
Bron: Vleesmagazine, AgriHolland