Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heldervarken voorbeeld daarvan

Steeds meer vlees van speciale varkensrassen op de markt

Steeds meer boeren, slagers en consumenten vinden de kwaliteit van het varkensvlees uit de gangbare standaard varkensstallen onvoldoende. Er komt dan ook steeds meer vlees van speciale varkensrassen op de markt, veelal alleen in een bepaalde regio verkrijgbaar. Eén zo'n ras is het Heldervarken.

Het Heldervarken

Het Heldervarken komt van Dick en Berdy Sloetjes van biologisch varkensbedrijf 't Helder in Winterswijk. Het is een kruising tussen een Noors en Fins landvarken. Op de akkers, zo'n 40 hectare, wordt alleen stromest van de boerderij gebruikt, zodat ook het bodemleven zich kan ontwikkelen. De varkens worden gevoerd met op het eigen akker geteelde biologische granen, zomer- en wintergerst, korrelmais, tarwe en bieten. Een chip bepaalt per varken de hoeveelheid voer en de samenstelling ervan. De leeftijd waarop het Heldervarken wordt geslacht varieert tussen de 8 en 9 maanden en, afhankelijk van de vraag, soms veel ouder. Het slachtgewicht ligt tussen de 100 en 130 kilogram.

Biologische slager Hans van Borre uit Castricum is verkoper van het Heldervarkensvlees. "Een varken met een goede bevleesdheid en vlees met een mooie rand spek. De appel van de rib is gemarmerd en mooi droog. Ook het spek is droog en zeer stevig. De bil is geweldig vlees, net als de schouder en de nek die allebei behoorlijk zacht zijn. Dit vlees kan tegen een stootje en is veel langer houdbaar dan het reguliere varkensvlees. Als de middel, bil, of het voorstuk twee weken hangen, ziet het er nog prachtig uit en dat zegt wat", aldus Van Borre.

Zo'n 25 horeca-adressen, 260 particulieren en 20 slagers nemen het kwaliteitsvlees af. Restaurant Vermeer in Amsterdam, Gasterij De Gulle Waard in Winterswijk en De Stenen Tafel in Arnhem hebben het gerijpte vlees op de kaart staan. In de horeca wordt de vergelijking gemaakt met Iberico-vlees, maar dan betaalbaar.

Bron: Vleesmagazine, AgriHolland

Publicatiedatum: