"Optie om kippen in risicovolle perioden binnen te houden"

Landelijke ophokplicht gaat biologische pluimveehouders te ver

Tholen - Naar aanleiding van de derde uitbraak van Vogelgriep in korte tijd, roept de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders op tot een landelijke ophokplicht. Dit gaat biologische pluimveehouder Dick de Koning uit Overberg veel te ver. "Ik vind het nogal kort door de bocht. En met een algeheel verbod sluit de de verspreiding van een virus echt niet uit."

Hij noemt een landelijke ophokplicht een doodsteek voor de biologische pluimveesector. Dick benadrukt dat gebieden waar veel watervogels langstrekken meer risico lopen. "Daar moet je geen biologische kippen willen houden."

"Ik kan begrijpen dat de NVP actie wil ondernemen, maar dit is volgens mij niet de juiste manier." De biologische pluimveehouder ziet een andere mogelijk oplossing. "Uit gegevens van voorgaande jaren is een risico-analyse te maken in welke maanden AI het meest voorkomt. Naar aanleiding van deze analyse is het misschien een optie om in die risicovolle periode de kippen binnen te houden."

Chicken Fun

"Een landelijke ophokplicht zou voor ons het einde van het bedrijf betekenen. De buitenloop hoort ook bij de biologische gedachtengang. Wij werken juist biologisch omdat we de kippen buitenloop gunnen", reageert Richard van Adrichem van het bedrijf Chicken Fun.

Het landelijk doorvoeren van de ophokplicht hoeft voor Richard niet. Hij begrijpt wel dat bedrijven in de omgeving van het getroffen bedrijf extra alert zijn. Zijn in Borssele gevestigde pluimveebedrijf zit zes kilometer van het bedrijf waar eerder dit jaar Vogelgriep is vastgesteld. "Toen heb ik besloten om mij kippen toch naar binnen te halen, dit was immers zo dichtbij."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven