Na de crisis en de uitbarstingen van de vulkanen Eyjafjallajökull en Grimsvötn eindelijk weer eens goed nieuws uit IJsland. Morgen gaat er voor het eerst een hele container biologische groente en fruit naar het eiland onder het transparantiesysteem Nature & More. De crisis heeft de belangstelling voor het duurzame verhaal achter het voedsel versterkt, zegt sales manager Pieter Jan Nieuwenhuijs.
De lading van tienduizend kilo bestaat onder meer uit biologische appels, citroenen, grapefruits, pruimen en blauwe bessen, allemaal met een codesticker waarmee consumenten het verhaal van de bijbehorende teler in Argentinië, Zuid-Afrika of Egypte kunnen opzoeken. De blauwe bessen bijvoorbeeld zijn van Ronald Veens uit Helenaveen (code 242 op www.natureandmore.com), die biologische bessen teelt in natuurgebied De Grote Peel. De IJslanders die een bakje van zijn bessen kopen, kunnen straks alles lezen over Ronalds bijenbos, waarover hij op zijn webpagina vertelt.
Pieter Jan Nieuwenhuijs, sales manager IJsland: "Het is leuk om te zien hoe de vraag naar duurzaam voedsel in IJsland groeit. Mijn IJslandse contact, Thordur Halldorsson van The Green Link, is erg enthousiast over het verhaal achter de Argentijnse appels van Ernesto Bartusch. Voor elke kilo appels gaat namelijk een cent naar project 'Los Pequenos Milagros' dat arme Argentijnse families steunt. Zo zit aan elk product in de container wel een verhaal vast." Thordur maakte een filmpje over de appelen. Wie wil horen hoe IJslands klinkt, kan het filmpje hier bekijken.
Nature & More is het transparantiesysteem voor biologische groente en fruit van EOSTA. Via een code op elke stuk fruit kunnen consumenten informatie opzoeken over de prestaties van de teler op het gebied van duurzaamheid, aan de hand van zijn 'duurzaamheidsbloem'.
Abonneren
Vacatures
"Vraag naar duurzaam voedsel groeit"
Eerste container onder het transparantiesysteem Nature & More naar IJsland
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"