Vogelgriep op pluimveebedrijf in Creil

NVP wil ophokplicht in heel Nederland

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders roept op tot een landelijke ophokplicht. Aanleiding is de derde uitbraak van Vogelgriep in korte tijd. Vrijdag 24 juni werd op een bedrijf in Creil in de Noordoostpolder de milde H7-variant van de vogelgriep geconstateerd.

Alle uitbraken zijn bij bedrijven met buitenloop kippen, na de tweede uitbraak in Kootwijkerbroek heeft Staatssecretaris Henk Bleker al aangekondigd om onderzoek te doen naar de aard van het verband tussen vrije uitloop en het risico op AI-besmettingen. Dit onderzoek wordt door de pluimveesector bijzonder gewaardeerd.

In afwachting van onderzoek vindt de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, dat nu het voorzorgsprincipe gehanteerd moet worden, om alle mogelijke risico's te beperken.
De vakbond wil dat vanaf heden in heel Nederland alle commercieel gehouden kippen onder dak moeten worden houden, om besmetting en insleep van vogelpest te voorkomen. Dit betekent: ophokplicht in heel Nederland.

Laagpathogene AI-virussen komen vrij algemeen voor, in het wild levende vogelpopulaties. De vakbond is bang dat de export zal leiden onder de situatie. "Als de beperkingen maatregelen worden opgeheven, blijven er nog steeds drie grote gebieden vanuit Nederland (provincies Zeeland, Gelderland en Flevoland) uitgesloten van export naar onder andere Rusland. Dit land is een belangrijke importeur van broedeieren en kuikens. En hier is de vermeerderingssector dan de dupe van."

Bron: NVP

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.