Jan Knook ziet nog voldoende perspectief

Bedrijfsnetwerk bio-bloemisterij verder zonder subsidie

Zowel de biologische bollen- als bloementeelt is beperkt qua omvang. De telers en kwekers zijn lid van Biobol of Biosfeer en samen werken ze aan de ontwikkeling van de afzet en de sector. Eerder was het onderzoeksbudget ingetrokken, nu ook de financiele ondersteuning van het bedrijfsnetwerk.

De ontwikkeling van de afzetmarkt voor biologische geteelde bloemen is een weg van vallen en opstaan. Nadat Florganic stopte met de verhandeling van biologische producten heeft Bioflora de organisatie en verhandeling overgenomen. Onder de vlag van Bioflora worden nog steeds biologische boeketten via Shell, Jumbo en andere kanalen verkocht. De samenstelling van de boeketten op basis van het aanbod blijkt een lastige opgave.

Maar voorzitter van Bioflora Jan Knook ziet nog voldoende perspectief om door te gaan en biologische sierteeltproducten te verhandelen. Hij vindt het erg jammer dat de ondersteuning vanuit het ministerie voor het bedrijfsnetwerk is stopgezet. Afstemming van aanbod, maar ook uitwisseling van teeltkennis blijft noodzakelijk. Samen met enkele collega-kwekers wil hij doorgaan met een groep om de sector levend te houden. "Tijdens de biologische velddag op 29 juni proberen we telers te motiveren om aan te sluiten bij onze bedrijfsnetwerkgroep."

Ook de Biobol-groep zal doorgaan. Bij Biobol zijn naast de bollentelers zowel proeftuin Zwaagdijk als WUR PPO Lisse betrokken. Gezamenlijk kijken de leden naar het gewenste aanbod voor de verschillende markten. Een groot deel van de tulpenbollen worden in het voorjaar gebroeid en als boeketten verkocht. Tijdens de Biobol bijeenkomsten wordt naast afstemming in vraag en aanbod ook aandacht besteed aan teelttechnische aspecten en nieuwe of gewenste kennis uit onderzoek.

Voor meer informatie: Leen Janmaat, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.