'Koken met de streek' bij zorginstelling Sint Joris in Oirschot

Zorginstelling Sint Joris werkt al geruime tijd met producten uit eigen streek. Zoals Groene Woud rund van biologische boerderij Wilg en Walnoot en asperges van boerderij van Hoof. Om daar meer aandacht aan te geven in de regio, heeft Sint Joris een brochure ontwikkeld in samenwerking met studenten van Hogeschool HAS Den Bosch. Sint Joris wil hiermee laten zien hoe bijzonder je maaltijden kunt bereiden met producten van dichtbij.De mooiste streekproducten werden, samen met de folder, onder de aandacht gebracht op 22 juni jongstleden met een leuke, actieve dag voor kinderen en ouderen. Kinderen van diverse basisscholen uit de regio gingen een kijkje nemen bij aspergeboer Van Hoof. Ze haalden de asperges van het land, hielpen met de bereiding in de keuken en het uitserveren ervan in het restaurant van Sint Joris. Drie rollen kwamen aan bod; de teler, de kok en de gastheer/-vrouw. De kinderen leerden het proces kennen dat voorafgaat aan een verse maaltijd. Als startschot van het aspergediner, werden ballonnen opgelaten met daaraan dinerbonnen ter waarde van een maaltijd bij Sint Joris. De dag werd feestelijk afgesloten met, uiteraard, een geweldig diner.


Aspergeteler uit de streek

Op 22 juni om 13:00 uur stonden de kinderen met hun voeten in de aarde. Aspergeteler Annie van Hoof gaf een leuke demonstratie en uitleg over de aspergeteelt. Kinderen vonden het bijzonder om te zien hoe dit product geteeld wordt en mochten de laatste asperges eigenhandig uit de grond steken. In gepast outfit, inclusief boerenzakdoek, waren de kinderen ware professionals.

Koken met Ton

Chef-kok Ton de Louw is sinds jaar en dag bezig met gezonde, eerlijke voeding voor Sint Joris' cliënten. Dit is essentieel voor smaak en kwaliteit, bovendien steunt men zo de lokale telers. 'En wat is er mooier dan lekker koken met producten uit eigen streek?', aldus Ton. De kinderen hebben dit proces van dichtbij gezien want zij mochten Ton assisteren in de keuken. Koksmutsen op en aan de slag.

Gastheer/Gastvrouw

Een ander groepje kinderen mocht de dinerzaal opleuken. Zij waren verantwoordelijk voor de verrassende menukaarten en 'smaakvolle' styling. De amuses die de kinderen gemaakt hadden, werden vol trots uitgeserveerd door de junior gastheren en –vrouwen. Uiteindelijk was de cirkel rond. De bewoners van Sint Joris hebben genoten van heerlijke asperges, die dezelfde middag nog uit de grond werd gehaald door de kinderen. Terug naar de basis, eerlijk en met je voeten ín de grond.


Afsluiting

In samenwerking met studenten van Hogeschool HAS Den Bosch, heeft Sint Joris een brochure ontwikkeld waarmee ze wil laten zien hoe bijzonder je maaltijden kunt maken met producten uit eigen streek. Rond 16:30 uur werd deze uitgereikt aan de heer Siroen, directeur van Stichting Zorg & Welzijn Best-Oirschot. Vervolgens konden de kinderen ballonnen oplaten met 'dinercheques' eraan. De gelukkige vinder kan hiermee een maaltijd bij Sint Joris komen proeven. Tot slot werd deze dag afgesloten met een wel héél bijzonder aspergediner voor de bewoners van Sint Joris. Met liefde bereid.

Zorginstelling Sint Joris in Oirschot is een actieve deelnemer aan het project 'een Mooie Maaltijd in Noord-Brabant', waarmee de Vereniging voor Keukenmanagement in de Gezondheidszorg regio Eindhoven (www.vkge.nl) het gebruik van streekeigen en biologische ingrediënten in de zorg stimuleert.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.