Levensmiddelensector zet in op onderzoek voor verdere verduurzaming voedselketen

De komende vier jaar zetten de supermarktbranche en levensmiddelenindustrie zwaar in op wetenschappelijk en toepassingsgericht onderzoek voor verdere verduurzaming van de voedselketen. Met een nieuwe aanpak neemt de voedingsmiddelensector de leiding in het oplossen van duurzaamheidsissues in de voedselketen. Onder de vlag van TI Food and Nutrition bundelen de Federatie Nederlandse Levensmiddelen-industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) de krachten in onderzoek naar efficiënter gebruik van grondstoffen, verminderen van voedselverspilling en het sluiten van kringlopen.

Binnen het nieuwe onderzoeksthema Food Chain Sustainability and Dynamics van TI Food and Nutrition gaan de voedingsmiddelindustrie, retail en wetenschappers nauw samenwerken om nieuwe kennis en inzichten te vergaren. Deze kennis moet leiden tot nieuwe technologieën, methodieken en standaarden die het bedrijfsleven kunnen ondersteunen in hun lange termijn ambitie om te komen tot een duurzame voedselketen.

In komende periode zal de voedingsmiddelenindustrie zich richten op:

  • vermindering van voedselverspilling in de ketens van verse en gekoelde producten;
  • valorisatie van grondstoffen en hogere procesefficiëntie, met minder gebruik van energie en water;
  • inrichting van een optimaal systeem voor de recycling en hergebruik van verpakkings- materialen;
  • ontwikkeling van een duurzame voedselproductie en consumptiesysteem;
  • terugdringen van de methaanuitstoot van melkkoeien.

"De levensmiddelenindustrie presenteerde in haar toekomstvisie eind 2010 aan de minister van EL&I haar ambitie om koploper te worden in verduurzaming in Europa. Dat kan alleen in eendrachtige samenwerking in de keten", zegt Philip den Ouden, directeur FNLI. "De gezamenlijke onderzoeksaanpak met het CBL gericht op verduurzaming van de keten is een concrete stap om deze ambitie waar te maken."

Bron: CBL

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven