Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Onze droomplek in wording'

Bio-boerderij Veld en Beek toont hun robuuste runderen aan publiek

Biologische boerderij Veld & Beek zette zondag voor de eerste keer de deuren wijd open voor belangstellenden. In november vorig jaar kregen Jan Wieringa en Marijke Domburg de beschikking over deze boerderij met eigen erf en twaalf hectare landbouwgrond aan de Fonteinallee 33 aan de Noordberg in Doorwerth.

Vanaf half maart wonen ze er en zijn druk in de weer iets moois te maken van wat ze zelf noemen 'onze droomplek in wording'. In de oude grupstal, de stal die vastzit aan het huis en waar vroeger de koeien in de winter binnenstonden, is nu een ontvangstruimte gecreëerd. Niet alleen voor deze gelegenheid, maar de ruimte is ook bedoeld om te vergaderen bijvoorbeeld voor mensen uit de landbouwhoek.

In de ochtenduren is het niet druk, de hardnekkige regen weerhoudt mensen ervan om eropuit te trekken. Slechts een handjevol belangstellenden loopt mee met de rondleiding, waarvan er meerdere zijn deze dag. Een vrijwilliger vertelt over de akkers, waarbij het heel belangrijk is om evenwicht in de bebouwing aan te brengen. "Dit lijkt op onkruid, maar het is ingezaaid. In november zijn de akkers met zes soorten klaver, gras en kruiden ingezaaid", legt de vrijwilliger uit. Omdat alleen de rogge is opgekomen is er nu een mooi korenveld ontstaan. "Na de oogst kunnen de ossen van juli tot november op dit veld om voor een goede bemesting te zorgen", laat de rondleider weten.

Zeldzame blaarkoppen

Jan Wieringa en Marijke Domburg hebben een groot aantal Oudhollandse en zeldzame blaarkoppen rondlopen op verschillende terreinen van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Gelders Landschap. De ossen zijn te vinden in het beekdal van de Renkumse Beek, op de Renkumse heide, de Reyerskamp, de uiterwaarden bij kasteel Doorwerth, de Wolfhezerheide en de Keyenberg. "We kiezen voor robuuste runderrassen, die de winter goed buiten kunnen doorbrengen", vertelt Marijke Domburg. Ook Lakenvelders en het ras Brandrood behoren daartoe. Deze sterke rassen zijn bestand tegen veeziekten en krijgen nooit antibiotica, daardoor zijn ze heel geschikt voor vlees en melkproductie.

Hoewel het vee normaal gesproken buiten loopt, worden koeien die moeten kalven wel naar de stal gehaald. Omdat een koe vaak veel meer melk geeft dan nodig is voor één kalf worden er kalfjes bijgekocht van collega boeren. Voor een kalf is het belangrijk om bij de koe te drinken omdat het daardoor minder gauw diarree krijgt en het sociale gedrag wordt gestimuleerd. "We willen makkelijke koeien, dus laten we ze wennen aan mensen", vertelt Marijke Domburg.
Klik hier voor meer informatie over Veld & Beek.
 
Bron: Hoog en Laag
Publicatiedatum: