Dit blijkt uit het rapport Price and prejudice: Why are food prices so high? dat vandaag verschijnt bij het LEI aan de vooravond van de G20-bijeenkomst in Parijs, waar de landbouwministers van deze landen elkaar spreken over de voedselcrisis. De hoge prijzen zijn niet veroorzaakt door speculatie op de termijnmarkt, aldus het rapport. Het lijkt er wel op dat speculatie tot meer korte termijn prijsschommelingen heeft geleid.
Vooruitzichten
In de toekomst zal de vraag naar voedsel blijven stijgen door een groeiende en rijkere wereldbevolking en door een toenemende vraag naar biobrandstoffen. Hoewel ook het voedselaanbod nog steeds stijgt, vertraagt de opbrengstgroei. Veel productiegebieden hebben het plafond van hun productiecapaciteit bereikt.Beleid met betrekking tot biobrandstoffen versterkt met name het verband tussen energie en landbouwmarkten, waarbij voedselprijzen sterker reageren op energieprijzen als deze laatste hoger zijn.
Meer transparantie
De onderzoekers wijzen op het belang van betrouwbare en actuele informatie over productie, marktvraag en voorraden om prijsschommelingen beheersbaar te maken. Deze informatie is in veel delen van de wereld niet voorhanden. Voorts zou de transparantie van termijnmarkten vergroot moeten worden. Een internationaal systeem van buffervoorraden lijkt een dure en inefficiƫnte oplossing, aldus het rapport. Beter kunnen in WTO-verband de exportrestricties ter discussie gesteld worden.Op de lange termijn moet er meer voedsel geproduceerd worden, maar omdat dit tijd vraagt is een tijdelijke interventie in de markt wellicht nodig, om de gevolgen van prijspieken op te vangen voor de allerarmsten.
Voor meer informatie: Gerdien Meijerink
Bron: LEI Wageningen UR