Gericht op familiebedrijven en productie van gezondheidversterkend voedsel

Steun Platform Aarde-Boer-Consument in lobby voor beter EU-landbouwbeleid

Op donderdag 23 juni stemt het Europees Parlement over voorstellen om het Gemeenschappelijk Europees Landbouwbeleid (GLB) te herzien. Het Gemeenschappelijke Landbouw Beleid is het systeem van ondersteuning en regulering van landbouw, landbeheer en rurale ontwikkeling in heel Europa. Het huidige GLB wordt in 2013 hervormd. Met de hervorming van het GLB hebben we de kans om in Europa de omslag te maken naar een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem.

Een brede alliantie van Europese organisaties die boeren, consumenten, milieuactivisten, dierenwelzijn en rurale gemeenschappen vertegenwoordigen, werkt al geruime tijd samen om het GLB te hervormen zodat het voedselsoevereiniteit zal bekrachtigen. Zie de website www.europeanfooddeclaration.org voor meer informatie.

In Nederland heeft het Platform Aarde-Boer-Consument (www.aardeboerconsument.nl) zich bezig gehouden met het besluitvormingsproces rondom de aanpassingen van het GLB. Zij heeft gevraagd en ongevraagd advies gegeven aan Nederlandse en Europese parlementariërs betreffende de hervormingen. Ook heeft zij meegedaan aan voorbereidende bijeenkomsten met parlementariërs in Brussel. Het Netwerk Vitale Landbouw en Voeding is één van de organisaties die de activiteiten van het Platform Aarde-Boer-Consument daarbij heeft ondersteund.

Op 23 juni zal gestemd worden over een algemeen voorstel van de landbouwcommissie van het Europese Parlement, aangevuld met een zestigtal amendementen. Met name de stemming over de amendementen biedt momenteel nog ruimte voor verbeteringen van het landbouwbeleid.

Samen met haar Europese partners heeft het Platform Aarde-Boer-Consument nu enkele dagen voor de stemming een last-minute e-mailactie opgezet, om onze Europarlementariërs nog een laatste aansporing te geven om de juiste keuzes te maken. Via deze link kan men eenvoudig in één keer alle Nederlandse EU parlementsleden vragen te stemmen voor een duurzame landbouw; goede prijzen voor boeren; afstappen van industriële landbouw; een einde maken aan dumping in de ontwikkelingslanden; eigen veevoer verbouwen in plaats van soja importeren, et cetera. De standaard e-mail van het Platform ABC kan naar behoefte aangepast worden en ook gericht worden naar individuele parlementariërs. Op deze pagina staat ook meer achtergrondinformatie over de stemming en de standpunten van het Platform ABC en haar Europese zusterorganisaties.

Met een stem kan men zich dus laten horen voor een verbeterd voedsel- en landbouwbeleid.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven