Adopteren, proeven, ringsteken, rondleiding en veel informatie
Fotoreportage van Lekker naar de boer bij De Muyehof
Ze hebben het bedrijf in 2007 gekocht en zijn momenteel druk met de uitbreiding van de boomgaard. "We hebben veel jonge aanplant en hopen dit jaar twee keer zo veel te gaan oogsten. Extra handen tijdens de oogstperiode zijn dus van harte welkom!"
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Tijdens Lekker naar de boer kon De Muyehof de hele dag rekenen op aanloop. Vooral voor de rondleiding was veel interesse. Hij vertelde tijdens de tour wat er precies komt kijken bij bio-dynamisch telen. Het onkruid bijvoorbeeld. "Dit is geen drama. Als je alles onkruidvrij wilt hebben, moet je geen bio-teler worden." Ook gaf hij aan dat de bomen niet te vol mogen worden. "Dan kan de boom volgend jaar ook goede vruchten geven."
Hij vertelde verder dat hij het als teler een beetje moeilijk heeft met de bladeren van de perenbomen. "De bomen leiden duidelijk aan stikstoftekort. Door de droogte komt de organische mest die wij gebruiken niet vrij. We verwachten wel dat dit de komende tijd goed gaat komen. Maar hier krijg ik momenteel wel pijn in mijn buik van." Wat Pieter Jans betreft mocht het dan ook ontzettend slecht weer zijn met de open dag. "Minimaal 40 millimeter neerslag zou goed uitkomen voor de bomen."
Je ziet met droge weer het zwakke punt van bio naar voren komt.
Drie kinderen kregen tijdens de rondleiding ook de gelegenheid om hun eigen appelboom uit te kiezen. Zij hadden zojuist een boom geadopteerd. Annie Verhagen stond namens Bionext in de schuur van De Muyehof om het project 'Adopteer een appelboom' te promoten. "Mensen die al een beetje belangstelling hebben, wil ik van net dat beetje extra informatie voorzien om hen te overtuigen." Annie informeerde hen naast de adoptie-projecten ook over de nieuwe ketenorganisatie Bionext.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Bezoekers konden ook proeven van fruitsappen, meer informatie inwinnen over bijen en 's middags mochten de kleintjes meedoen met ringsteken. Koos Fluijt die al vijfenzestig jaar imker is lichtte de rol van bijen voor de fruitteelt toe. "Er is behoefte aan meer drachtgebieden. Helaas het belang daarvan vaak nog niet ingezien", vertelt Koos.
Op het erf was ook ruimte ingeruimd voor de biologische weekmarkt die normaliter in Noordgouwe gehouden wordt. Biologische kwekerij Zuidbos liet de vaste bezoekers van de markt niet in de kou staan: er reed de hele zaterdag een pendeldienst tussen de plaats waar de markt normaliter gehouden wordt en het fruitteeltbedrijf. "Half Schouwen-Duiveland dat in bio doet, is hier vandaag verzameld", vertelt Geertje Aangeenbrug van biologische kwekerij Zuidbos.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Voor meer informatie:
Pieter Jans Jansonius en Ingeborg Buitink
De Muyehof
Platte Capelledijk 4
4306 NE Nieuwerkerk
0111 650055
[email protected]