Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Basisregels gebruik volautomatische hakmachine op een rij

Onkruid handmatig weghakken of wieden kost veel arbeid. Om dit te voorkomen is goede onkruidmechanisatie gecombineerd met grote alertheid noodzakelijk. De nieuwste intra rijwieders zijn voorzien van camera's gekoppeld aan computers die het onkruid herkennen. Deze nieuwe generatie intra rijwieders zijn de jaar te zien op de Biologische Velddag.

Volgens onderzoeker Piet Bleeker kan je met de huidige onkruidbestrijding mechanisatie het onkruid aardig de baas blijven. Wel somt hij 10 basisregels op waar de teler zich naar kan richten:

  1. Zorg voor een goede vlakligging van het perceel. De diepte afstelling van de schoffels is dan eenvoudiger.
  2. Zorg voor een goede afstelling van zaai- en plantmachine. Een vaste, gelijke rijenafstand en egale zaai- en plantdiepte verbeteren het resultaat.
  3. Stem de werkbreedtes van de in te zetten machines met elkaar af. Hiermee zijn problemen met aansluitrijen en afstelling van schoffels in de sporen te voorkomen.
  4. Begin op tijd met bestrijden, klein onkruid is er veel gemakkelijker onder te krijgen dan groot onkruid.
  5. Werk zo ondiep mogelijk en voer de erop volgende bewerkingen op dezelfde diepte uit. Hiermee is nieuwe kieming van onkruidzaden uit diepere lagen te voorkomen.
  6. Wied het onkruid goed los en zorg ervoor dat wortels van het onkruid grondvrij zijn. Dit kan door tanden achter de schoffels te plaatsten.
  7. Probeer zo dicht mogelijk bij de rij te schoffelen. Elke centimeter dichter bij de rij is minder onkruid in de rij. Moderne sturingssystemen zoals camera’s en RTK-GPS zijn goede hulpmiddelen hierbij.
  8. Zet zo mogelijk intra rijwieder in, naast vinger- en torsiewieders komen er ook wieders met plantherkenning beschikbaar.
  9. Wacht na een regenperiode niet te lang. Begin voordat de grond te hard is voor een goede indringing van schoffels of wiedapperatuur.
  10. Maar gebruik van aanaardende schoffels in gewassen met voldoende lengte. Het kleine onkruid in de rij wordt hierdoor bedekt. Bedekking zorgt vaak voor afdoende bestrijding.

Hoewel er veel mogelijk is met de beschikbare mechanisatie, zijn intra-rij wieders in opkomst. Naast de torsie- en vingerwieders werken fabrikanten aan apparatuur met onkruid herkenning. Deze zijn uitgerust met sensoren die licht, kleur en/of vorm herkennen. De logische vervolgstap is de ontwikkeling van zelf lerende systemen voorspelt Piet Bleeker. "We hebben hier met verschillende varianten intra rijwieders gewerkt. De Poulsen (Robovator) werkt met één camera (oog) per rij, de anderen met één per 3-4 rijen."

Klik hier voor demo.

Voor meer informatie: Piet Bleeker, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: