Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Is 'Pura Natura' wel biologisch?

De biologische afzetmarkt trekt steeds nieuwe spelers en afzetorganisaties aan. Onder de vlag van PuraNatura worden biologische tomaten, komkommers en paprika’s niet langer in de grond geteeld, maar in natuurlijk substraat. Is dat het nieuwe biologische telen? En: hoe rekbaar zijn de regels?

Tijdens het PuraNatura symposium werd het teeltsysteem aan de toehoorders nader uitgelegd. Hieruit blijkt dat PuraNatura zoveel mogelijk volgens de regels vanuit de EU verordening teelt, maar de gewassen wortelen niet in de bodem. De bodem heeft plaatsgemaakt voor kokosmatten. Indien PuraNatura producten als 'biologisch' worden aangemerkt, vrezen de huidige biologische glastuinders dat de prijzen onder druk komen te staan. Bovendien schaadt deze teeltwijze het imago van de gehele biologische sector.

IFOAM is de internationale organisatie die waakt over de principes van de biologische landbouw. Deze principes vormen doorgaans de achtergrond voor de wet- en regelgeving in verschillende landen. IFOAM onderscheidt vier basisprincipes: gezondheid, ecologie, eerlijk, en zorg. Het ecologische principe gaat uit van levende ecologische systemen en kringlopen. Landbouw in ecologische systemen betekent voor landbouwgewassen dat wortels groeien in een levende bodem. Deze interpretatie wordt ook in Nederland gebruikt bij de beoordeling van teeltsystemen. Skal certificeert alleen glasgroenten die in de grond worden geteeld. Het werken vanuit deze basisprincipes, in samenwerking met de natuur, zal leiden tot een natuurlijk duurzaam systeem is de achterliggende gedachte. Het verschil tussen de verschillende teeltsystemen ligt op het niveau van 'open' versus 'gesloten' teeltsystemen. Hoewel een gesloten systeem technisch duurzaam kan zijn, is de benadering anders dan het meer open biologische teeltsysteem. In het technisch duurzame systeem wordt biologisch vooral geïnterpreteerd als een systeem waarin gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zijn verboden en duurzaamheid technisch is ingevuld. Met behulp van sturingsmiddelen worden mineralen toegevoegd en plagen op biologische wijze onder controle gehouden. Op dit moment worden de PuraNatura producten wel als 'organic' geteeld en verhandeld voor de Amerikaanse handel.

Tegenover het PuraNatura teeltsysteem staat een meer open en complexer biologisch teeltsysteem, waarbij de tuinder ondersteunende maatregelen neemt om het geheel weerbaar te maken.

Voor meer informatie: Leen Janmaat, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: