Wetenschappers ontdekten de gevaarlijke bacterie nu op een partij in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, in het westen van Duitsland. Eerder vandaag had het Robert Koch Instituut al laten weten dat kiemgroenten, zoals taugé, hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de uitbraak van de EHEC-bacterie zijn. De 26 restaurants waarvan gasten ziek zijn geworden hadden allemaal ingekocht bij de verdachte boerderij in Nedersaksen.
Met de vondst in Noordrijn-Westfalen lijkt de bron van de bacterie definitief gevonden. Aanvankelijk werd gespeculeerd dat komkommers de gevaarlijke bacterie hadden verspreid, maar deskundigen kwamen later tot de conclusie dat komkommers onterecht als bron waren aangewezen.
Besmetting Nederlandse teler
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft bij een tweede Nederlandse teler kiemgroenten aangetroffen die besmet zijn met een EHEC-bacterie. Het gaat weer om bietenspruiten, maar ze zijn niet besmet het type O104, dat in Duitsland al dertig levens heeft geëist. De 'Rosabi sprouts' van de merken Hanos, Wiver en Van der Plas worden uit de handel gehaald, liet het ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond weten.
Volgens Cor Hurkx van de kiemgroentebranche kwam het slechte nieuws onverwachts. Klik hier voor een fragment van het Radio 1 journaal. Hurkx noemt het dan ook een logische stap om in de toekomst om het voorkomen van deze bacterie in het vervolg te gaan monitoren.
36 mensen overleden
Tot nu toe zijn 36 mensen overleden door de agressieve bacterie. Eén van de sterfgevallen had plaats in Zweden, terwijl de overige 35 overleden in Duitsland. Toch lijkt het aantal nieuwe besmettingen af te nemen, zo meldde het nationale gezondheidscentrum Robert Koch Instituut vandaag. Tot dusver zijn 3228 mensen ziek geworden. Daarvan hebben 781 mensen de nierkwaal HUS opgelopen. Van hen is 69 procent vrouw.
President Medvedev van Rusland gaf vrijdag in een persconferentie aan bereid te zijn de import te hervatten. "Maar we willen dan wel garanties van de betrokken overheden." Eerder die dag trok Duitsland het advies om geen saladegroenten te eten al in.De Russische autoriteiten vragen een Europees certificaat bij de groenten waarin bijvoorbeeld de herkomst, teeltwijze en controle door de lidstaat beschreven staat.
De regeling komt overeen met wat Nederland eerder deze week met de Russen overeenkwam. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is blij met dit snelle resultaat dat geldt voor heel Europa: 'De export van groenten zoals komkommers, tomaten en paprika naar Rusland kan weer beginnen als de certificaten zijn vastgesteld. Dat scheelt de sector miljoenen euro's per week'.