Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Rendementen in de keten moeten beter verdeeld worden'

De Jofrahoeve is trots op hun 'Mooiste Modderpoel'

Tholen – De Mooiste Modderpoel van 2010, die erkenning kreeg de Jofrahoeve in Esch vorig jaar. "De trofee is een mooie erkenning voor het harde werk dat wij verricht hebben", vertelt Yolanda van Wagenberg die het bedrijf samen met haar man Frank runt. Het op orde maken van de grote modderpoel had heel wat voeten in aarde. "De poel is van alle luxe voorzien. Zo zijn er verschillende dieptes. Verder is er een zonnedek, zijn er boomstronken waar de zeugen tegenaan kunnen schuren." Yolanda vertelt dat ze de zeugen gewoon ziet genieten. "Daar kan ik uren naar kijken."


De Mooiste Moderpoel van 2010

'Softies'

Het echtpaar heeft bewust gekozen voor een biologische varkenshouderij. De gangbare werkwijze paste niet bij de filosofie van het paar. "Dit is echt een leuke manier van varkens houden. Wij zijn wat dat betreft twee softies. Het gaat ons vooral om de dieren. Let wel: ik wil hiermee niet zeggen dat gangbare boeren slechter bezig zijn. Deze werkwijze past gewoon het beste bij ons." Ze geeft aan dat ook de voeding en het medicijngebruik een belangrijke rol in de keuze speelde. De subsidieregeling bood hen de mogelijkheid om biologisch varkens te gaan houden. De Jofrahoeve is sinds december 2002 Skal-gecertificeerd.


Deze zeug is zichtbaar van de zon aan het genieten in de modder

Ook akkerbouw en educatie

De Jofrahoeve verbouwt zelf op zeventien hectare grond gewassen die als diervoeder gebruikt worden. "Onze voederleverancier vult dit waar nodig aan, zodat we uitgebalanceerd voer krijgen." Op De Jofrahoeve worden ook regelmatig excursies verzorgd. De familie Van Wagenberg wil educatie aan beleving koppelen. Vooraan op het terrein is een kleine boerderijwinkel. Daar bereidt slager/kok Werner maaltijden met daarin de vleesproducten van de eigen boerderij. "Ik merk zeker het verschil in de smaak, ook is de bereiding van biologisch varkensvlees heel anders." Werner is van huis uit slager en heeft een eigen rokerij en worstmakerij op De Jofrahoeve. De eetgelegenheid, onder het motto 'herleef en proef de sfeer van vroeger', is nu vijf maanden open. Werner is erg benieuwd naar de komende vakantieperiode.


De winkel, rokerij en worstenmakerij

Voorlopersrol biologisch

Frank wil graag benadrukken dat de tijd rijp is om te investeren voor biologisch. Het is volgens hem belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan. De rendementen moeten verdeeld worden over de verschillende ketens. "Iedereen moet rendement kunnen behalen. Dit kan door de schouders eronder te zetten, de neuzen moeten dezelfde kant op. Maak de kosten-batenverhouding meer bespreekbaar en kijk goed naar de afzet. We moeten samen naar een duurzame keten en duurzame voedselproductie."

Biologisch was volgens hem een kraamkamer voor de verduurzaming van de gehele sector. En van de professionalisering van de totale sector kan de biologische sector war leren. "Het is een sector in ontwikkeling. Dit merk ik bijvoorbeeld aan het antibioticagebruik. Dit moet zo laag mogelijk zijn en kritisch bekeken worden. Om het gezondheidsniveau goed te houden moet je de juiste combi vinden."


Werner, Frank en Yolanda

Lekker naar de boer

De Jofrahoeve opent tijdens Lekker naar de boer op 18 en 19 juni ook haar deuren voor publiek. "Dit was de afgelopen jaren al een groot succes, daar verwachten we ook nu veel van."



Voor meer informatie:

Yolanda en Frank van Wagenberg
De Jofrahoeve
De Ruiting 4
5296 KE Esch
0411 604168
[email protected]
www.jofrahoeve.nl