Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alleen zelfvoorzienend in melk en granen

Oostenrijk nog altijd sterk afhankelijk van import

In Oostenrijk is de roep om meer lokale biologische levensmiddelen goed merkbaar. Dit lijkt echter nog een utopie. Om aan de vraag naar biologisch te kunnen voldoen blijft het importeren van producten namelijk noodzakelijk. De agf-handel is niet alleen in de winter afhankelijk van de import. Ook in de verdere verwerking zijn maar weinig bedrijven die niets importeren.

Peulvruchten komen bijvoorbeeld voor ongeveer negentig procent uit Azië. Veel Oostenrijkse telers zien hun harde werken niet beloond in de opbrengst. Voor de spinazie en asperges wordt in de biologische sector toch al snel naar de producten van buitenlandse specialisten uitgeweken.

Ook in de fruitteelt is dit goed merkbaar. In Oostenrijk wordt slechts een paar ton abrikozen geteeld, het grootste deel is afkomstig uit Frankrijk. Peren worden ook onvoldoende geteeld. Fruit voor biologisch jam halen de verwerkers vooral uit Roemenië, Polen en Oekraïne. Onlangs is in 'Steirer' het appelteeltareaal verdubbeld, maar om aan de grote vraag te voldoen, wordt naar schatting nog steeds 40 procent geïmporteerd.

"Slecht een aantal telers durven het aan. De omschakeling wordt toch gezien als erg risicovol, door de hoge investeringen en jarenlange doorlooptijd", licht Ralph Liebing van het Biofachhandel Ora toe. "Ook zijn de verdiensten in de reguliere teelt heel goed."

Zelfvoorzienend

Voor biologische melk en granen is Oostenrijk wel zelfvoorzienend. Dit geldt grotendeels ook voor uien en aardappelen. Hiervan is 90 procent afkomstig uit eigen land.