Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-KI gaat op eigen kracht verder

In 2009 is het Netwerk Bio-KI gestart met subsidie vanuit de regeling voor praktijknetwerken (EL&I). In twee jaar tijd heeft een groep biologische melkveehouders het klaargespeeld om nu een heus wereldwijd uniek biologisch aanbod van vijf Bio-KI-stieren te hebben.

Op eigen kracht

De stieren komen van biologische melkveebedrijven uit koefamilies die zich hebben bewezen in het biologisch milieu met o.a. weinig krachtvoer en geen vruchtbaarheids- en antibioticumbehandelingen.

De financiering voor Bio-KI is echter ten einde en nu gaat Bio-KI op eigen kracht verder. Via een Young Bull systeem wil Bio-KI elk jaar een aantal nieuwe stieren inzetten om zo de biologische melkveefokkerij deels biologisch te maken. Deels ja, want niet voor elke biologische melkveehouder kan Bio-KI stieren verzorgen, daarvoor is de biologische melkveehouderij te divers. Het zou ook de diversiteit tegenwerken. Maar er is veel onderzoek verricht naar wat de biologische melkveehouder nodig heeft en voor het gros van de veehouders zitten er geschikte stieren bij.

Vijf biologische stieren

Het fokdoel is gericht op melkrijke dieren die richting dubbeldoel neigen. Holstein Friesian met 25-50 procent dubbeldoelbloed, dat is wat de meeste biologische melkveehouders nastreven. Een mix van de nu aangeboden Bio-KI stieren levert al een dergelijke koe op. De stieren worden geselecteerd uit moeders en grootmoeders met hoge levensproducties. Zo weten wij dat dan het milieu steeds minder invloed heeft en de productie steeds meer is gebaseerd op de genetische aanleg van de dieren. De eerste stier Bio Opneij Wytze heeft inmiddels vele goede nakomelingen gekregen waar de veehouders blij mee zijn. Inmiddels zijn er vijf stieren beschikbaar.

Veehouders aan zet

Biologische veehouders in Nederland gaven tien jaar geleden aan dat zij graag ook een biologische fokkerij wilden aangeboden krijgen. Dat is heden door Bio-KI gerealiseerd. De veehouders zijn nu aan zet en hebben dan ook het slagen van Bio-KI in de hand. Van elke stier zijn 1000 dosis sperma ingevroren en er zijn gemiddeld nog 900 dosis per stier voorradig. Wie gaat er echt voor een biologische fokkerij?

Voor meer informatie: Wytze Nauta, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: