Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Compensatie EHEC-uitbraak ondermaats'

Albert Jan Maat heeft gistermiddag in Luxemburg namens Copa-Cogeca een klemmend beroep gedaan op de Europese Commissie om de door de EHEC-crisis gedupeerde tuinbouwsector te hulp te schieten. In gesprek met Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) heeft de voorzitter van LTO Nederland aangedrongen op een EU-noodfonds om schade te vergoeden en het vertrouwen van de consument terug te winnen.

Eerder sprak Maat met de Hongaarse minister van Landbouw Sandor Fazekas, die voorzitter is van de EU-Raad van landbouwministers. De Raad beraadt zich vanmiddag over mogelijke maatregelen om de zwaar gedupeerde tuinbouwsector tegemoet te komen. Bij hem heeft Maat onder meer gehamerd op het belang van een betere communicatie, met name in Duitsland over de EHEC-besmetting en vooral de mogelijke bron ervan.

Maat is een van de vicevoorzitters van Copa-Cogeca, de koepelorgansiatie waarin landbouworganisaties en -coöperaties in Europa samenwerken. Hij verving in Luxemburg de Duitse voorzitter Gerd Sonnleitner, die verhinderd was. Volgens Maat heeft de Europese Commissie mogelijkheden om te tuinbouwsector te helpen om de huidige afzetcrisis te boven te komen. De kosten van het EU-marktbeheer zijn het afgelopen jaar meegevallen, waardoor er in Brussel geld in de begroting beschikbaar is.

Copa-Cogeca schreef gisteren een brief naar de Europese Commissie en de EU-raad van landbouwministers over de dramatische situatie, die bij de afzet van groenten in acht landen is ontstaan. In sommige landen moet meer dan tachtig procent van de groenteproductie worden vernietigd omdat er geen afzet voor is. In Duitsland kon helemaal niets van de komkommerproductie worden afgezet. In ons land is de afzet ook dramatisch teruggevallen, bij enkele producten met meer dan de helft.

Daarbij komt de enorme prijsval van komkommers, paprika's, tomaten en sla. Deze producten brengen in meerdere lidstaten minder dan een kwart op van de prijs op, die normaal zou zijn in deze periode van het afzetseizoen. Ook de prijzen van sommige fruitsoorten worden in de prijsval meegezogen.

In Brussel circuleert het bericht als zou de Europese Commissie 150 miljoen euro uit willen trekken voor de getroffen tuinbouwsector. Volgens Copa-Cogeca is de schade per week nu al veel hoger dan dat bedrag. De Europese boerenorganisatie dringt aan op schadevergoeding, ook voor telers die tijdelijk met hun groenteproductie stoppen.

Eurocommissaris Dacian Ciolos (Landbouw) werd teruggestuurd door de EU-ministers van Landbouw om zijn huiswerk opnieuw te maken. "Hij zal met een aanzienlijk bedrag terug moeten komen. Als hij niet luistert heeft hij een groot politiek probleem", waarschuwde Bleker (Landbouw) gisteren na spoedoverleg in Luxemburg. Voor Bleker is het bedrag een domper. De CDA-bewindsman rekende voor hij afreisde naar de bijeenkomst op een bedrag van 'enkele honderden miljoenen'. LTO noemde een bedrag van € 150 miljoen 'een fooi'. De Roemeen Ciolos toont zich zuinig en wil de boeren uit de Europese landbouwpot compenseren voor 30% van hun schade. Bleker gaat voor 80% tot 90%. Het zou gaan om een compensatieperiode die loopt van 26 mei tot eind juni.

De Europese Commissie stelde aan het begin van de Landbouwraad voor om te komen tot een opkoopregeling voor komkommers, tomaten, sla, paprika's en courgettes. Het voorstel, 30% van de gemiddelde prijs over 2007-2010, werd door veruit de meeste lidstaten als onvoldoende gekwalificeerd. Dat gold ook voor het bijbehorende budget van 150 miljoen euro.

Hogere vergoeding

Namens een groep landen waaronder België, Polen, Frankrijk, Portugal, Spanje, Denemarken, Griekenland en Hongarije presenteerde staatssecretaris Bleker een voorstel om tot een substantieel hogere vergoeding te komen. Eurocommissaris Ciolos beloofde de EU ministers daarop een betere regeling, die "evenwichtig, billijk en substantieel" is. Hoe hoog die vergoeding uiteindelijk wordt, laat Ciolos, na overleg met de Europese Commissie, later deze week aan de lidstaten weten.

Signaal

Henk Bleker is tevreden: "Ik begrijp de situatie van Ciolos wel, voor majeure beslissingen als deze moet hij een mandaat van het volledige college van EU-commissarissen hebben. Maar ons signaal heeft hij goed begrepen, daar ben ik van overtuigd. Dertig procent is echt veel te weinig."

Volgens de staatssecretaris staat de regeling niet op gespannen voet met de houding van de Nederlandse regering om de EU-begroting terug te dringen. "Nederland wil het landbouwbudget nominaal gelijk houden en deze maatregelen worden gefinancierd binnen de lopende begroting 2010-2011. Het is tegelijkertijd belangrijk dat Europa laat zien dat het in crisissituaties staat voor haar zaak, een Europese crisis moet ook op Europees niveau worden aangepakt."

Geen overcompensatie

Bleker was het eens met de waarschuwing van Eurocommissaris Ciolos dat er geen overcompensatie mag plaatsvinden door stapeling van verschillende Europese en/of nationale regelingen. Er moet volgens de staatssecretaris van landbouw voor een teler altijd een prikkel blijven om voor zijn producten markten te zoeken.

Overleg met Russische ambtgenoot

Vanuit Luxemburg reist Bleker meteen door naar Moskou waar hij woensdag 8 juni 2011 een bespreking heeft met zijn ambtgenoot Elena Skrynnik. Hij probeert de bestaande goede contacten met de Russische Federatie aan te wenden in de hoop dat de Russische overheid de grenzen weer zal openstellen voor Europese en Nederlandse groenten.

Bron: Productschap Tuinbouw / Telegraaf
Publicatiedatum: