
Klanten
Horecaservice Kennemerland richt zich op de regio's Haarlemmermeer, Texel, Kennemerland en Alkmaar/Bergen. De horecagroothandel levert voornamelijk aan eetcafés, restaurants, hotels, bedrijfsrestaurants en instellingen. Han merkt dat er ook steeds meer vraag naar biologisch komt vanuit kinderdagverblijven. Tot de vaste klanten behoren onder meer VlamindePan en De Wereld van Jansje in Haarlem. De eerste is vorig jaar als eerste restaurant Skal-gecertificeerd, De Wereld van Jansje biedt een werkplek aan mensen met een beperking.
Cavalo Nero, Italiaanse palmkool
Vergeten groenten
Naast biologisch hebben ook vergeten groenten een speciaal plekje in zijn hart. Zo is bij de horecagroothandel Bloemendaalse gele kool verkrijgbaar. "Dit is een speciale zachte savooiekool die vroeger aan de rand van de gemeente Bloemendaal geteeld werd. Hij is erg populair bij de koks." Han heeft ook meegewerkt aan het in 2008 uitgebrachte boek 'Onvergetelijke groenten'. Tijdens een vakantie op Texel ontmoette hij de schrijfsters Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe en raakte enthousiast van hun verhaal. "We hebben koks in veertig restaurants voorzien van een vergeten groente. Het was aan hen om hier iets mee te doen. Deze verhalen en recepten staan in dit boek beschreven, samen met de recepten van Annette."
Choggiabietjes
Volgend jaar komt een nieuw boek uit. "We zijn onlangs op reportage geweest voor dit nieuwe boek. Hierin komen verhalen van tuinders te staan. Het gaat daarbij vrijwel alleen om biologische telers."
Han raadt overigens niet alle vergeten groenten aan. "Sommigen moet je echt vergeten, maar er zitten ook ontzettend lekkere groenten bij. Vergeten groenten en bio passen als je het mij vraagt erg goed bij elkaar. De vergeten groenten zijn dankzij bio de afgelopen jaren in de lift geraakt."

Snijbiet
Teelt
Sommige vergeten biologische groenten verkoopt Han zelfs als regulier. "Ik vertel dit wel altijd tegen mijn klanten. Het gaat hierbij vaak vooral om pastinaak, wortelpeterselie en andere knolgewassen." De reguliere telers waar Han mee werkt, telen overigens allemaal zo duurzaam mogelijk. Hij is ervan overtuigd dat de biologische en reguliere markt naar elkaar toe zal gaan groeien. "Over dertig tot veertig jaar zal er één markt zijn."
Paarse koolrabi
Han laat ook veel dingen zelf telen, en gaat regelmatig de polder in om bijvoorbeeld vlierbloesem te plukken. "We halen de producten van zo'n twintig speciale adresjes. Dit zijn vooral kleinschalige telers, ik heb niks met grote telers." Het gaat hierbij vooral om telers in de regio. "De herkomst van de producten wordt steeds belangrijker. Leuk is dat sommige restaurants de herkomst van de producten zelfs op de menukaart zetten."
Eerste Haarlemse Onvergetelijke Groentenmarkt
Donderdag 9 juni van 14:00 tot 17:00 uur wordt bij Horecaservice Kennemerland de Eerste Haarlemse Onvergetelijke Groentenmarkt gehouden. Biologische-, duurzaam geteelde- en streekproducten gisteren geoogst, vandaag zelf uitzoeken. Klik hier voor meer informatie daarover.
Voor meer informatie:
Han de Kroon
Horecaservice Kennemerland
Bingerweg 20
2031 AZ Haarlem
023 527 0747
[email protected]
www.horecavers.nl