

Het keurmerk staat vermeld tussen de 'menukaarten' aan de muur
Na de uitreiking van het certificaat heeft VlamIndePan de nodige publiciteit gehad. Hierdoor heeft Femke niet heel veel meer nieuwe eters mogen begroeten. "In het restaurant zelf heb ik eigenlijk alleen reacties erop gehad van mensen die dit restaurant al een warm hart toedragen."
Meerwaarde
Femke is overtuigd van de meerwaarde die het certificaat heeft voor VlamIndePan. Al is het volgens haar wel verwarrend voor de consument dat het skalpercentage voor de laagste categorie geldt, en niet voor een gemiddelde. Ze merkt dat andere horecagelegenheden nog even de kat uit de boom kijken en afwachten hoe het gaat lopen. Of ze het andere restaurants aan zou raden, hangt af van de situatie. "Men moet wel kijken of het echt meerwaarde heeft. Voor hoeveel publiciteit zal het zorgen? En zal het nieuwe mensen aantrekken? Kijk naar de eigen situatie. Het heeft in mijn ogen zeker toekomst als je serieus met biologisch bezig bent. Er is namelijk vanuit de klant ook steeds meer vraag naar biologisch."
Femke is druk in de keuken
In het begin heeft Femke veel zelf moeten uitvinden. Bio in de horeca was toen nog niet groot genoeg. De markt is nu duidelijk aan het groeien en het is veel eenvoudiger om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Al is de situatie in de sector volgens Femke nog niet ideaal. "De flexibiliteit van de groothandels laat bijvoorbeeld nog te wensen over. Zo is het momenteel vaak niet mogelijk om kleinere hoeveelheden te bestellen. Ook kan het aanbod uitgebreider. Speciale dingen hebben ze vaak niet. Zeewier op zout denk ik dan aan." Ze geeft aan dat hiervoor een mentaliteitsverandering nodig is.

De ene helft van het weekmenu
Aan het certificaat zitten wel wat haken en ogen. Zo is het volgens Femke een beperking dat de leveranciers van de producten zelf ook gecertificeerd moeten zijn. Er zijn ook heel veel kleine telers met mooie producten die net niet bio zijn. Bij VlamIndePan wordt bewust geen vaste kaart gehanteerd. “Ik kijk naar wat er verkrijgbaar is en aan de hand van twee weekthema's stel ik zelf de maaltijden samen. Ik hoef me niet in bochten te wringen als de paprika op is. Het is een heel creatief proces, waarin ik mezelf en mijn klanten ook steeds blijf verrassen."
Femke benadrukt dat ze zich door de certificering geen beperkingen op laat leggen. "Ik blijf mijn eigen keuzes maken, keuzes voor kwaliteit, bijvoorbeeld voor speciale gewassen." Ze besluit dat bij VlamIndePan bewust niet alleen met biologisch gewerkt wordt, maar ook met streekproducten. Of als het van ver komt fairtrade, kleinschalige producten met een goede prijs voor de producenten.

De andere helft
Voor meer informatie:
Femke van den Heuvel
VlamIndePan
Smedestraat 13
2011 RE Haarlemmermeer
023 5511738
[email protected]
www.vlamindepan.nl