Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse autoriteiten verdenken kiemgroenten als mogelijke oorzaak EHEC-epidemie

Tholen - De Duitse autoriteiten zien taugé en andere kiemgroenten als mogelijke verspreidingsbron van de EHEC-darmbacterie. Deze kiemgroenten worden meestal rauw verwerkt in salades. Dit maakte de minister van Landbouw van Nedersaksen, Gert Lindemann, bekend tijdens een persconferentie. Het staat echter nog niet vast dat taugé inderdaad de boosdoener is.

Bedrijf uit Uelzen gesloten

De meeste kiemgroenten komen van een bedrijf uit Uelzen. De producent levert de kiemgroenten via tussenhandelaren aan bedrijven in Hamburg, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voorpommern, Hessen en Nedersaksen. "Weliswaar wachten we nog op de uitslagen van het laboratorium, maar de handelsroutes tonen steeds een verband aan tussen ziektegevallen en dit bedrijf", aldus de minister. De producent wordt gelinkt aan de besmettingen, die vooral in Lübeck opdoken. Minstens 17 EHEC-patiënten hadden gegeten in restaurant Kartoffelkeller in Lübeck. Ook een medewerker van het bedrijf lijdt aan EHEC. Het bedrijf is inmiddels gesloten.


De biologische boerderij in Uelzen in Nedersaksen, dat als mogelijk uitgangspunt van de EHEC-epidemie wordt gezien.

De eigenaar zegt dat hij niet gelooft dat de oorzaak van de besmetting bij hem ligt, maar had de uitslag van onderzoek nog niet binnen. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan. De zware EHEC-epidemie heeft in Europa inmiddels 22 levens geëist.

Strenge controle kiemgroenten

In een reactie op deze bekendmaking laat Productschap Tuinbouw weten dat de productie van kiemgroente zoals taugé gepaard gaat met grotere risico's op de besmetting met bacteriën dan die van andere groente en daarom sterk gecontroleerd wordt.

"Van kiemgroente is bekend dat er microbiologische risico's bestaan. Bij de kweek worden daarom zeer veel hygiënemaatregelen genomen'', aldus de woordvoerder van het PT. "De installaties worden volkomen gedesinfecteerd en de zaden worden in gesteriliseerde bakken alleen aan schoon drinkwater en schone lucht blootgesteld. Dit hele proces wordt zorgvuldig en veelvuldig gecontroleerd."

Er zijn in Nederland ongeveer tien bedrijven gespecialiseerd in de productie van kiemgroente. "Deze bedrijven zijn volkomen gecertificeerd en zijn ervan overtuigd dat een besmetting bij hen niet kan voorkomen", laat de woordvoerder weten. "Zij willen nu vooral snel bevestiging of de kiemgroente echt de bron van infectie zijn en, als dat zo is, hoe de besmetting op het betreffende bedrijf heeft kunnen ontstaan."

Jelle Kuijper van Evers Specials (teelt en handel taugé en overige kiemgroenten) vertelt verrast te zijn door de bekendmaking van de Duitse autoriteiten. "Ik denk dat alle producenten van verse levensmiddelen inmiddels wel op scherp staan maar dit hadden we niet voorzien." De verdenking zal volgens hem wellicht gevolgen hebben voor de afzet van hun producten. Evers Specials is druk in overleg met het crisisteam van Productschap Tuinbouw maar wat er precies gaat gebeuren is nog onduidelijk. "Voorop staat dat de oorzaak gevonden moet worden. Het is steeds afwachten wie het volgende 'slachtoffer' wordt en nu is dat ons product, maar het belangrijkste is dat er echt duidelijkheid komt, want hier wordt niemand beter van."

Oorzaak nog steeds niet bewezen

Eerder werden komkommers gezien als de mogelijke verspreidingsbron van de bacterie. Alle onderzoeken hebben nog geen duidelijk bewijs opgeleverd van de oorzaak van de EHEC-besmettingen. Op dit moment adviseert de Duitse minister van Gezondheid om naast kikkererwten, kiemgroente en taugé ook geen rauwe groenten te eten, vooral geen komkommers, tomaten en salade. De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn. Het RIVM volgt dit advies niet en heeft dan ook geen negatief advies voor welk voedsel dan ook in verband met een besmetting met de EHEC-bacterie.

NOS Nieuws heeft aan het begin van de middag gemeld dat de Voedsel en Warenautoriteit 'preventief' in Nederland geteelde taugé gaat onderzoeken.
Publicatiedatum: