
De Spaanse regering vraagt nu op EU-niveau compensatie voor de schade die door alle telers is geleden als gevolg van de E. coli-uitbraak. "De oorzaak van de uitbraak moet worden gezocht in Duitsland en niet in Spanje", meldt de Spaanse landbouwminister Rosa Aguilar. "We zijn teleurgesteld over de manier waarop Duitsland deze crisis heeft aangepakt. De Spaanse telers zijn, zonder enig bewijs, veroordeeld." In Spanje waren er geen ziektegevallen van de EHCH-bacterie gevonden, alleen werden twee Spanjaarden ziek na een bezoek aan Duitsland.
Richard Soepenberg, commercieel medewerker van het bedrijf Frunet Bio is niet verrast door de uitspraak. "Daar zijn wij steeds vanuit gegaan. De testen op onze komkommers zijn steeds negatief geweest." Ook is Frunet Bio nog altijd niet officieel in staat van beschuldiging gesteld. "We hebben slechts de negatieve contra-expertise ontvangen, die voor ons dus positief is. Meer documenten hebben we nooit gehad. Ik ben er altijd van overtuigd dat de komkommers hier niks mee te maken hebben. Onze klanten voor komkommers bevinden zich voornamelijk op de Franse markt. Daar gaan 60 procent van onze komkommers heen en zou daar dan niemand ziek zijn? De oorzaak van de bron moet mijns inziens gezocht worden in Noord-Duitsland."
Gedupeerd is het bedrijf echter wel. "Vorige week donderdagmiddag is ons bedrijf door het Duitse 'Fruchthandelsverband' als verdacht bedrijf rondgestuurd aan al haar leden. Sindsdien hebben wij geen enkele klant meer en zijn we onder meer door Aldi-Süd op de zwarte lijst geplaatst. De gevolgen zijn enorm en we lijden onterecht miljoenen verliezen!"
Dinsdagmiddag werden eveneens de testresultaten bekend, die aantonen dat groenten in Nederland vrij zijn van de gevreesde EHEC-bacterie. Volgens het Productschap Tuinbouw bevestigen de resultaten het vertrouwen in het Nederlandse kwaliteitssysteem. De groentesector gaat ervan uit dat de resultaten bijdragen aan behoud van vertrouwen bij Nederlandse consumenten en buitenlandse afnemers.
Het drama in Duitsland met de uitbraak van de EHEC-bacterie zorgt voor het instorten van de afzet naar onze oosterburen. Ook in andere afzetmarkten stellen afnemers vragen over de veiligheid van producten als komkommer, tomaat, sla en paprika. De testresultaten tonen aan dat de producten schoon zijn en veilig zijn te eten.
Voor de groentesector, van teelt tot en met supermarkt verenigd in het Productschap Tuinbouw, is hygiëne topprioriteit. Preventieve maatregelen, om onder meer bacteriebesmettingen te voorkomen, zijn standaard onderdeel van de bedrijfsvoering. Deze werkwijze is met certificatie van bedrijven geborgd. De sector besloot vorige week tot de extra maatregel met het bemonsteren op E-coli-besmetting van komkommer, tomaat, paprika, courgette en slasoorten