Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Smaakvoller dankzij ongedwongen teeltwijze'

Bio Europe verhandelt wekelijks tonnen bio-champignons

Tholen – Het in het Brabantse Liessel gevestigde Bio Europe is in 2008 begonnen met de handel in biologische champignons. De champignons worden vanuit Noord-Portugal ingekocht. De kweek vindt plaats in Villareal. De handgeplukte bio-champignons van Bio Europe worden voornamelijk in de industrie gebruikt. "De versmarkt van de champignons is vrij afgeschermd. Daarom besloten wij een ander deel van de markt aan te wenden. Op deze manier zitten we elkaar niet in de weg", zo licht Noud Spetgens de keuze voor dit segment toe.


Noud Spetgens met een deel van de champignons in de koeling in Liessel. Het merendeel gaat rechtstreeks vanuit Portugal naar de klant.

De champignons worden onder meer in diepvriesproducten en in kant-en-klaarmaaltijden verwerkt. "In Italië wordt bijvoorbeeld jaarlijks wel twaalf tot vijftien ton van onze champignons gebruikt op pizza's." Een paar grote fabrikanten bestellen inmiddels drie tot vier opleggers per week. Dit is zo'n vijfentwintig tot dertig ton champignons per week. Wat dit betreft is Bio Europe echt uniek. "Er zijn niet zoveel bedrijven die in één keer een dergelijke lading champignons kunnen leveren."

De afzet gaat momenteel naar Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Sinds een maand of vier verpakt Bio Europe ook een grote hoeveelheid bio-champignons voor de Duitse ketens Edeka en de discounter Netto. Er gaan nu wekelijks zo'n twintig pallets per week die kant op (ongeveer 5,5 ton). Het bedrijf is ook NOP-gecertificeerd. De Amerikaanse bio-regels zijn volgens Noud behoorlijk streng. "Je hebt toch met een andere organisatie te maken."


Deze champignons staan in Portugal klaar voor verzending

Portugal is bewuste keuze

Bio Europe laat de champignons bewust in Portugal kweken. "Het is daar gemakkelijker om biologisch te kweken, omdat daar genoeg bio-stro voor handen is om bio-compost te maken. Voor de smaak maakt het niks uit of de champignon in ons land of in Portugal gekweekt wordt. De verzorging is daar echter eenvoudiger te regelen." Noud is wel van mening dat de bio-champignons toch iets smaakvoller zijn. "Ik proef dat ze iets minder geforceerd geteeld worden."


Het Portugese kweekbedrijf van bovenaf

Noud brengt zelf meerdere keren per jaar een bezoek aan het Portugese kweekbedrijf. "We kunnen dan direct overleg voeren en samen de kwaliteit en kwantiteit op elkaar afstemmen. Iedere week is anders in de champignonteelt, dit houdt het boeiend. De resultaten zijn afhankelijk van de compost en de klimaatinvloeden." Momenteel is één van de medewerkers in Villareal om alles te optimaliseren. "Als er een probleem voordoet, spelen we er meteen op in."

In Portugal worden champignons gekweekt in dertig cellen. Bio Europe bekijkt op dit moment de mogelijkheden tot uitbreiding. "Belangrijk is wel om de markt niet te overvoeden. De retail moet de producten wel kwijt kunnen. Dit ligt gezien de prijs toch nog vrij lastig. Deze ligt toch nog een stuk hoger dan die van de conventionele tegenhangers. Wel ben ik er van overtuigd dat de prijzen korter bij elkaar zullen komen."



Boven verwachting

Toen Noud begon met de bio-champignonhandel, wist hij niet goed wat te verwachten. "Ik had niet gedacht dat het zo zou groeien. Al wist ik wel dat er vraag naar was vanuit fabrieken. Wij hebben hiermee het gat gevuld." Hij ziet ook nog voldoende groeipotentieel. Bij het bedrijf zelf zijn overigens niet veel champignons te vinden. De meeste vrachtwagens rijden meteen door naar de klant. "Het liefst zien we eigenlijk dat de koelcel helemaal leeg is."



Voor meer informatie:
Noud Spetgens
Bio Europe
Mgr. Berkvensstraat 47
Liessel
0493 344255
[email protected]