Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
'Ik bepaal zelf met welke leveranciers ik in zee ga'
Biologische slager uit Nijmegen blijft nieuwe projecten starten
De aankoop van het pand Houtstraat 75 in Nijmegen is in 1999 een gouden zet geweest. Dat vindt Peter Landsheer. Boven zijn biologische slagerij in hartje centrum huren sinds een decennium elf studenten één kamer. Deze inkomstenbron heeft de slager rust gegeven; hij heeft hierdoor zijn bedrijfsactiviteiten uit kunnen breiden.
Na aanvankelijke aarzelingen is biologische slager Peter Landsheer - die sinds 18 jaar een biologische slagerij aan de drukke Houtstraat in hartje centrum van Nijmegen runt - blij dat hij het pand eind jaren negentig gekocht heeft. Zijn huisbaas zette hem destijds onder druk om het winkelpand met woonruimte erboven aan te kopen en daar was Landsheer toen allerminst gelukkig mee, omdat hij daartoe geen aanleiding zag. Maar hij is overstag gegaan en met hulp van de Triodos Bank, die alleen zaken doet met organisaties die een gezond milieu en gezonde natuur ondersteunen, is hij in staat gesteld de financiering rond te krijgen. Tot op de dag van vandaag een beslissing die hem geen windeieren heeft gelegd. Want Peter Landsheer is behalve overtuigd biologisch slager nu dus ook verhuurder van appartementen, die op een locatie aan de voet van de Sint Stevenstoren erg gewild zijn.
Natuurvoedingswinkels
De slager is met de reguliere inkomsten van zijn winkel én de huurpenningen in staat geweest twee jaar geleden de worstmakerij achter de slagerswinkel te moderniseren en de leveringen aan natuurvoedingswinkels gestaag uit te bouwen. Inmiddels is 50 procent van zijn omzet te danken aan de belevering van voorverpakt biologisch vlees en biologische vleeswaren aan tussen de 20 en 25 natuurvoedingswinkels in het land. In 2000 maakte deze biologische slager in hart en nieren naam toen hij op dierendag besloot zijn winkel te sluiten en daarmee de aandacht wist te trekken van de landelijke pers. "Vanwege de bedreigingen uit de bio-industrie en aandacht voor het welzijn van de dieren leek me dat een goed signaal", zegt Landsheer.
Bijvoeding
De Nijmeegse slager werkt via zijn leveranciers alleen samen met biologische boeren die geen gebruik maken van kunstmest of andere chemicaliën op het land. De grond wordt uitsluitend organisch bemest en er is nooit sprake van overbemesting. In de bijvoeding van de dieren bevinden zich geen groeistimulerende middelen. Alle producten die bij Peter Landsheer over de toonbank gaan dragen het EKO-keurmerk, gewaarborgd door Skal. Zijn leveranciers zijn Anton Bal van TopQuisine uit Lith voor varkensvlees, rundvlees en vleeswaren, Huis Ter Mee uit het Zeeuwse Oostkapelle voor kippenvlees en Natuurslagerij Rob Rijks voor vleeswaren.
Door telkens nieuwe projecten te starten denkt de slager zijn klanten te kunnen blijven enthousiasmeren en aan zich te binden. "Iets nieuws spreekt altijd aan is mijn ervaring. Blijf jezelf op de kaart zetten met opvallende acties, waar de media mee gehaald kunnen worden." De slager brengt het jaarlijks tijdens de Vierdaagsefeesten in de praktijk. Een week lang is zijn winkel dicht, maar er worden door zijn personeelsleden en inhuurkrachten in drie ploegendiensten van zeven uur 's ochtends tot 's nachts drie uur flink wat overuren gedraaid. De biologische hamburgers en spareribs vinden in die dagen in de stand voor zijn zaak, waar het een komen en gaan van feestgangers is, gretig aftrek.
Regiofunctie
Peter Landsheer houdt van koerswijzigingen. Zo heeft hij tien jaar na de start in 1993 met de slagerij in Nijmegen - pal naast een natuurvoedingswinkel waardoor er over en weer veel loop is van klanten - zijn franchiseschap van de biologische slagersketen De Groene Weg opgezegd, omdat hij met zijn handen en voeten gebonden was aan leveringsvoorwaarden. "Ik ga liever mijn eigen gang en bepaal zelf met welke leveranciers ik in zee ga. Dan voel ik me vrijer", zegt de slager die vanwege zijn biologische assortiment een regiofunctie vervult en klanten uit onder meer Uden zelfs Venlo begroet. Maar ook in Nijmegen heeft hij een trouwe klantenkring opgebouwd.
Landsheer merkt wel dat de prijzen een steeds belangrijkere rol gaan spelen en de concurrentie van de supermarkten, waar in zijn ogen het biologisch vlees voor een appel en een ei over de toonbank gaat, steeds duidelijker voelbaar is. "Er is sprake van een verdringingsmarkt. Zodra de consument een plek heeft gevonden voor de aankopen, zal er pas rust komen."