Daarmee staat het dodental op tien, maar de Duitse autoriteiten gaan ervan uit dat het daar niet bij blijft. Aangezien het aantal zieken nog toeneemt gaat het Duitse Robert Koch Instituut ervan uit dat er nog één of meerder besmettingshaarden actie zijn. De incubatietijd van besmetting tot het ziekworden is 10 dagen. In Berlijn wordt vandaag crisisberaad gehouden over de uitbraak van de darmbacterie EHEC. Onder meer de bondsregering, de overheden van de deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw schuiven daarbij aan.

Ook in Nederland is een crisisteam met vertegenwoordigers uit de hele keten. "De impact van de uitbraak op de groentenafzet is heel groot. Daarom is het belangrijk dat de Duitse autoriteiten snel duidelijkheid verschaffen over de bron van de EHEC-bacterie", zegt Nico van Ruiten, die namens het crisisteam bij het PT aanwezig is. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) stelde vrijdag - dat er in tegenstelling tot eerdere geruchten - geen enkel Nederlands bedrijf betrokken is geweest bij de besmette Spanje komkommers.
Het gerucht ging dat dit bedrijf zaken zou hebben gedaan met Spaanse bedrijven waar de EHEC-bacterie is aangetroffen. Duitsland zou het bedrijf in kwestie als 'verdacht' hebben aangemerkt. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) voerde vrijdag een preventieve inspectie uit, maar er werden geen komkommers uit Spanje aangetroffen. Ook werden geen zaken gedaan tussen de bedrijven. "Een opluchting bij telers dat er met onze komkommers niets aan de hand is en tevens een bevestiging dat de kwaliteitssystemen in ons land goed werken. De schijn van betrokkenheid van onze sector is hiermee de wereld uit Onze producten zijn goed en volkomen veilig voor de consument", concludeert Nico.
"Onze belangrijkste taak is de Nederlandse consument gerust te stellen over de consumptie van Nederlandse groenten. Ook denken we na over een actieplan over de ontstane voorraden en proberen we te voorkomen dat er foutieve informatie het land in wordt geslingerd, zoals eind vorige week", vervolgt Nico. De Glaskracht-voorman doelt op het bericht in de Telegraaf van zaterdag waarin met grote letters werd vermeld dat de Nederlandse komkommers besmet zouden zijn. Inmiddels is dat bericht gerectificeerd.
Bron nog niet bevestigd
Duitsland vermoedt dat vervuilde komkommers van Spaanse teeltbedrijven de bron van de EHEC-uitbraak zijn, maar laboratoria hebben dat nog niet met zekerheid vastgesteld. De Europese Commissie bevestigde eerder dat twee bedrijven in Almeria en Malaga tijdelijk gesloten waren, omdat ze vermoedelijk verantwoordelijk zouden zijn voor de verspreiding van de komkommers. Maar het ministerie van Volksgezondheid in Sevilla ontkent dat nu. Volgens het ministerie is er enkel een staal van hun komkommers gevraagd voor laboratoriumtesten. Volgens de Spaanse overheid zijn er in Spanje geen EHEC-infecties gelinkt met de uitbraak in Duitsland.Duitse winkelketens annuleren bestellingen
Veel Duitse winkelketens hebben dit weekeinde reeds bestelde partijen komkommers uit Nederland geannuleerd. Dat gebeurde na een Duits advies voorlopig geen komkommers meer te eten. Volgens landbouworganisaties kopen de Duitsers haast geen sla meer en is de verkoop van aardbeien gehalveerd. De Nederlandse komkommertelers produceren gezamenlijk 1,65 miljard komkommers per jaar. Zo’n 780 miljoen stuks zijn voor de Duitse markt. Slechts 20% wordt in Nederland geconsumeerd. "Groentenwereld in de war"
"De totale groentenwereld is in de war. Je kunt wel stellen dat de totale komkommerafzet is gereduceerd tot 30% van de normale afzet", bevestigt Eric van Gentevoort van EMT/Witkamp. Hij noemt de ophef totale onzin. "Toen het nieuws donderdagochtend naar buiten kwam, hebben wij onze komkommers gelijk laten testen op deze bacterie door Groen Agro Control. Alle 28 telers die wij hebben laten testen zijn goed bevonden. Er is geen enkele schadelijke bacterie gevonden. We hebben alleen de politiek tegen."Zestig procent van de Duitsers zegt geen tomaat of komkommer meer aan te raken. "De vondst van de gevaarlijke EHEC-bacterie op komkommers in Duitsland kan Nederlandse telers een grote strop opleveren" zegt teler Koos de Vries uit Erica tegen RTV Drenthe. De Vries bezit een bedrijf van 12,4 hectare waar hij komkommers teelt. De teler geeft aan dat hij zo'n 500.000 tot 800.000 komkommers per week levert. Tweederde deel hiervan gaat naar Duitsland. De Vries lijdt momenteel een schade van ongeveer tachtigduizend euro per week.

Bekijk de video in andere formaten.
Microbioloog Jan Kluytmans van VU Amsterdam vertelde bij Knevel en Van den Brink over de EHEC-bacterie
Gelukkig voor de telers, zegt supermarktconcern Albert Heijn geen reden te hebben om te twijfelen aan de Nederlandse komkommers. "Bij ons liggen ze maandag gewoon in de schappen", verzekerde een woordvoerster aan De Telegraaf. Ook inkoopmananger Joachim Nieuwhoff van Superunie meldde vanmorgen aan onze redactie dat haar leden gewoon de Nederlandse komkommers blijven voeren.