Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noord-Hollandse beddenmaker Lavital in MKB Innovatie Top 100 2011

Lavital, ontwerper en producent van ambachtelijke en op maat gemaakte Fairtrade bedden in Zwaag, Noord Holland, is tijdens de bekendmaking van de 6e editie van de MKB Innovatie Top 100 geëindigd op de 56e plaats. Uit ruim 230 inzendingen koos de jury onder leiding van Alexander Rinnooy Kan de MKB Innovatie Top 100.

'Wij zijn trots om in de MKB Innovatie Top 100 staan', zegt Arend Vaders, Directeur van familiebedrijf Lavital. 'Lavital verduurzaamt sinds 2006 stap voor stap alle bedrijfsprocessen. Dit resulteerde in een masterclass Lean productie in samenwerking met TNO en Syntens, een Duurzaamheidsprijs uit handen van een 2e Kamerlid, een Fairtrade-certificering, een ISO 26000 traject en het gebruik van nagenoeg enkel zuiver natuurlijke materialen die grotendeels recyclebaar en composteerbaar zijn.'

Als eerste in de zeer concurrerende en onder prijsdruk staande beddenbranche stapte Lavital over op Fairtrade-gecertificeerd, biologisch katoen uit Afrika. Omdat dit de gezondheid van de mensen die erop slapen ten goede komt en minstens zo belangrijk, omdat dit met respect voor mens en natuur wordt geproduceerd. Lavital spreekt hiermee een zogenaamde eco-luxury georiënteerde doelgroep aan.
 
Het gebruik van natuurlijke, onbespoten materialen zoals katoen (Fairtrade en biologisch), wol (biologisch), kameelwol, paardenhaar en vlas heeft verreweg de meest gezonde uitwerking op het lichaam. In de bedden en matrassen van Lavital zijn geen polyether, (natuur)latex, koud- of traagschuim verwerkt zoals in de reguliere beddenindustrie veel gebruikt wordt.
De bedden worden in Nederland op ambachtelijke wijze, op maat en per klantorder vervaardigd in plaats van massa productie in lage lonen landen zoals China. Dit betekent aanzienlijk minder transport en dus minder CO2-uitstoot (ter vergelijking: één container van een vrachtschip heeft een uitstoot van 1789 kilo, de uitstoot van het gehele schip staat gelijk aan uitstoot 45.000 auto's per jaar). Daarnaast zijn er gegarandeerde goede arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers.
 
Lavital denkt alweer vooruit. 'We zijn in een vergevorderd stadium om Nederlandse, industriële Hennep te gebruiken als grondstof voor een aantal matrassen. Het voordeel van deze Hennep is dat het milieuvriendelijker is dan katoen, lokaal te verkrijgen is en per definitie onbespoten is. Het wordt al veel in de auto-industrie gebruikt.' 'Voor matrassen is het ideaal', aldus Marjolein Vaders, Marketing Manager van Lavital. 'Hennep is op bamboe na het snelst groeiende gewas ter wereld en gebruikt tijdens de groei een fractie aan water (scheelt 1000 liter water per vierkante meter) in vergelijking met katoen. Het is nagenoeg stofvrij, vochtregulerend en ademend, 100 procent natuurzuiver en zeer belangrijk voor een matras: het draagt bij aan een bijzonder aangenaam ligcomfort.'

Daarnaast is Lavital in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie ICCO bezig om de handelsketen voor katoen korter te maken zodat Afrikaanse boeren meer geld kunnen verdienen aan hun product door deze zelf deels te verwerken. Voor de boeren betekent dat meer inkomen, voor Lavital is er een prijs- en kwaliteitstechnisch voordeel.
 
De MKB Innovatie Top 100 is een initiatief van Syntens. De jury onder leiding van Alexander Rinnooy Kan bestond dit jaar uit Bart Stomphorst (investeerder en medeoprichter van Sandd), Joris Craandijk (bedenker van de beertender), Scarlett Kwekkeboom-Janse (voormalig zakenvrouw van het jaar), Jan Meeus (chef economieredactie NRC Handelsblad) en Ruud Koornstra (Tendris).

Klik hier voor meer informatie over Lavital.
Publicatiedatum: