Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sector gaat uit voorzorg bemonsteren op E-coli-besmetting

Duits instituut vindt Spaanse komkommers met EHEC-bacterie

Terwijl woensdagavond sla, komkommers en tomaten uit Noord-Duitsland nog als mogelijke dragers van de EHEC-bacterie werden gezien, werd gisteren duidelijk dat de EHEC-bacterie op komkommers uit Spanje werd aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Behörde für Gesundheit und Verbraucherschutz (BGV) in Hamburg. Het blijkt te gaan om de komkommers van het biologische bedrijf Frunet en een ander Spaans teeltbedrijf. Het biologisch handelsbedrijf is leverancier van 180 dozen biologische komkommers aan de Duitse afnemer Behncker uit Hamburg. Duitse retailers haalden gisteren direct Spaanse komkommers uit het assortiment.

De Nederlander Richard Soepenberg, die als commercieel medewerker bij het biologische bedrijf Frunet werkzaam is, zei vanmorgen op Radio1 dat hij sterke twijfels heeft dat de komkommers besmet zijn. "We hebben zelf analyses waaruit blijkt dat de komkommers absoluut niet bij ons besmet zijn geraakt. Wel is er bij aankomst van onze komkommers bij een klant in Hamburg een partij komkommers gereclameerd, omdat er een pallet onverpakte komkommers was omgevallen. "Ik kan niet met zekerheid zeggen waar de besmetting heeft plaatsgevonden, maar het heeft er alle schijn van dat het in Hamburg is gebeurd." De lading komkommers zou 16 mei zijn geleverd. Het bio-gerelateerde bedrijf is niet in staat van beschuldiging gesteld. De onderneming zou ook nog geen officiële papieren over een besmetting van Duitse zijde hebben ontvangen.

Klik hier voor de reactie van Richard Soepenberg op Radio1

Bij de infecties die de afgelopen week in Duitsland bij enkele honderden mensen werden vastgesteld blijkt het te gaan om het serotype O104, een stam van de EHEC-bacterie die niet vaak wordt aangetroffen. Het Robert Koch-Institut concludeerde eerder uit dat mensen met een EHEC infectie relatief vaak specifieke verse groenten hadden gegeten. De nieuwe bevindingen van het instituut in Hamburg sluiten daarbij aan. Er wordt overigens niet uitgesloten dat er naast komkommers andere voedingsmiddelen een rol kunnen spelen bij de recente infecties.



De EHEC-bacterie zorgt voor een gevaarlijke darminfectie en is verwant aan de E. coli-bacterie. De gevonden variant lijkt resistent voor de meeste antibiotica en is daarom extra gevaarlijk. Naast darminfecties en -bloedingen kan de bacterie ook zorgen voor onder meer koorts, buikkrampen en nierklachten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft artsen in Nederland gevraagd alert te zijn op verschijnselen die bij de besmetting horen, zoals bijvoorbeeld diarree. Volgens het instituut zijn er geen meldingen binnengekomen waaruit blijkt dat diarree op dit moment vaker dan gemiddeld voorkomt in Nederland. De bacterie komt in het buitenland vaker voor. In Nederland was de laatste landelijke epidemie in 2005. De bron was toen filet americain. Daarna waren er in Nederland twee kleinere uitbraken, één door ijsbergsla en een andere door opnieuw filet americain.

Nederlandse telers en handelaren van groenten gaan hun producten steekproefsgewijs testen op de EHEC-bacterie. Dat maakte het Productschap Tuinbouw donderdag bekend. De testen zijn preventief en moeten voorkomen dat de bacterie na Duitsland en Scandinavië ook in Nederland om zich heen grijpt. Het pathogeen blijft zich inmiddels verspreiden. In Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn zieken gemeld. Vooralsnog is één Nederlands geval van EHEC-besmetting bekend. De vrouw in kwestie heeft de besmetting opgelopen in Duitsland.

Consumenten kopen sinds bekend is geworden dat de bacterie vooral in komkommers zit, bijna geen komkommers meer. Dit is volgens de grootste Duitse producent van komkommers, gevestigd in Papenburg, onterecht. De komkommers van de kwekerij "zijn absoluut veilig" zo laat de directeur van de kwekerij weten.

Het Spaanse komkommerseizoen is inmiddels nagenoeg afgelopen. Extra wrang voor de Nederlandse telers, voor wie geen extra afzetmogelijkheden zijn ontstaan. "We zijn heel het voorjaar aan het vechten tegen de Spaanse 'dumpkomkommers' en nu helpt Spanje buiten hun seizoen onze consument naar de sodemieter", zo reageerde een verontwaardigde teler gisteren.

Klik hier voor het persbericht van het Productschap Tuinbouw