Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toehoorder Bert van Ruitenbeek: 'Ga uit van je eigen kracht'

PuraNatura geeft openheid van zaken tijdens beladen seminar

Tholen - Gisterenmiddag heeft bij Koppert Biological Systems het PuraNatura seminar 'Verbanden, verbinden & verbonden' plaatsgevonden. Peter Jens betreurt het dat er niet veel afgevaardigden uit de biologische sector aanwezig waren bij de gisteren gehouden seminar. Wel is hij verheugd dat Bert van Ruitenbeek als directeur van stichting Demeter present was en een reactie wilde gegeven. De diverse initiatiefnemers van PuraNatura vertelden meer over de totstandkoming en vervolgstappen van PuraNatura. Ook lichtten zij toe waarom de Nederlandse biologische kasgroententeelt in hun ogen niet de meest duurzame teeltmethode voor kasgroenten is.


Veel belangstelling voor het seminar

Nico Stutterheim, één van de sprekers en werkzaam bij AgroBio, ondersteunde dit met de nodige cijfers. Zo verbruikt de biologische kasgroententeelt meer energie en zijn er meer natuurlijke meststoffen nodig. Nico ging in op 'Substraat of geen substraat, that's the question'. "Bio-kasgroententeelt is bepaald niet energiezuinig, het gebruikt volgens onderzoeken zelfs vijftien procent meer energie dan teelt op substraat. Biologische teelt onder glas heeft echt een probleem, daardoor zijn de hogere prijzen nodig."

Dialoog aangaan

De certificeringsdiscussie kwam natuurlijk ook aan bod. Maurice Wubben geeft aan dat er helaas nooit een klik is ontstaan met Skal. "Vanaf dat moment besloten we niet verder te gaan met biologisch." Hij geeft aan dat de deur altijd openstaat voor overleg, ook een kritische noot is welkom. "Daarom waren we ook graag de dialoog met eko-telers en Biologica aangegaan." In de retail-schappen ziet hij een rol voor de PuraNatura-producten naast bio/eko.


Dit is onderwerp van gesprek

Spanning tussen Pura Natura en bio

Peter Jens betreurde het dat er niet veel mensen uit de biologische sector aanwezig waren. Daarom was hij extra blij dat Bert van Ruitenbeek tijdens de eerste vragenronde een reactie wilde geven op de discussies.

"Ik ben hier niet als vertegenwoordiger van de biologische telers, maar ken wel de geschiedenis en kan wellicht wat inzicht geven in de overwegingen die binnen bio spelen. Biologische landbouw gaat uit van een aantal uitgangspunten, waaronder telen in de volle grond. Juist vanuit deze heldere principes is biologisch een voorhoedebeweging die zorgt voor innovaties. Telers worden uitgedaagd om optimaal creatief te zijn Je kunt op elk onderdeel zoals geen chemie, geen kunstmest in sommige gevallen denken dat een andere oplossing 'milieuvriendelijker is', maar dan verlies je je focus om vanuit het ecologische systeem naar oplossingen te zoeken en daar zit juist onze kracht. Ik wil ook niet verbloemen dat vanuit het kringloopdenken de verhouding van bio met glasteelt een ingewikkelde is en voorlopig ook wel zal blijven."


Bert van Ruitenbeek geeft bevlogen reactie

Bert is blij dat PuraNatura nu wel wat meer openheid geeft, dit was vijf jaar geleden niet zo. "Ik heb bewondering voor de inzet en het verhaal, maar het is zeer de vraag of men dit in de toekomst in Europa als bio zal erkennen. Als ik jullie was zou ik me niet blindstaren op biologisch. Zoek ruimte in de markt voor je eigen concept. Het persbericht van Skal afdoen als een pamflet, vind ik onjuist. Pura Natura gaat niet uit van één van de belangrijke achterliggende principes van de biologische beweging en daar wringt de schoen."

Peter Jens is verheugd met zijn reactie. "Bedankt voor je hartverwarmende reactie. De sinds 2007 gevoerde discussie over organic heeft een giga impact gehad. Dat doet me nog pijn. Wij zijn trots op dit concept, het is op principe gebaseerde tuinbouw. Ik hoop echt dat we in de toekomst dichter bij elkaar zullen komen." Later zegt hij nog: "De hele kasgroentesector heeft veel van de biologische werkwijze geleerd, verloochen dat niet."


Peter Jens zet de voor- en nadelen van de PuraNatura-teeltmethode op een rijtje

PuraNatura gaf gisteren volledige openheid over hun werkwijze. "Dit zullen we ook in de toekomst blijven doen", besloot Peter Jens. Hij gelooft dat Nederland al snel naar tien procent gecertificeerd glastuinbouwareaal kan en werkbare marges.

Er is momenteel internationaal onderzoek gaande waarin meerdere biologische teeltmethoden betrokken zijn. Dit gaat ook over substraatgebruik. PuraNatura is erg geïnteresseerd in alle ideeën die men heeft over wat bio wel of niet is. "Ik vind dat er een openbare politieke discussie moet zijn over substraatteelt en dergelijke. Wij gaan door met deze werkwijze. Het wordt een ware clash om daadwerkelijk organic te mogen gebruiken. PuraNatua zal blijven vertellen dat het gecertificeerd is." Alle cijfers en achtergrondinformatie zijn op te vragen via PuraNatura.


Dit is de essentie van de discussie