

Dirk Garos vertegenwoordigt Restrain ook op beurzen
Bij toeval is vroeger ontdekt dat ethyleen kiemvorming in aardappelen tegenging. Ze bleken langer bewaard te kunnen blijven, wanneer in dezelfde ruimte ook appelen bewaard werden. Dit gaf een speciaal gas af dat de bewaring ten goede kwam. "Onze eerste testen bewezen de kiemremming: door een banaan in een aardappelzak te stoppen. Daarom besloot Restrain Company Ltd te gaan zoeken naar een mogelijkheid om ethyleen gelijkmatig door de bewaarruimte te verspreiden. Uit veiligheidsoverweging werken we niet met gas uit een gasfles. Restrain heeft ervoor gekozen om alleen veilig en duurzaam ethyleen in situ te produceren uit ethanol. Er komt gas vrij uit het apparaat, dat gevuld is met twintig liter ethanol. De katalysator verwarmt en scheidt dat ethanol in water en puur ethyleengas."
Restrain is ontstaan uit een project in Engeland bij Greenvale AP (grootste aardappelverpakker van het Verenigd Koninkrijk) en duurde van 1999 tot 2003. Het resultaat is de in 2004 oprichting van Restrain Company Ltd

De Restrain-generator voor uien
Maar waarom wordt ethyleen niet gewoon verwerkt in de verpakking? Dit is volgens Dirk juist geen optie omdat ethyleen een zogenaamd rijphormoon is. In het schap bij bijvoorbeeld sla of andere ethyleengevoelige producten zou dit als gevolg kunnen gaan verwelken.
Het ethyleen-initiatief kwam vanuit Greenvale AP, dat het Britse Tesco belevert en is vanaf het eerste uur klant. "Zij verzochten later ook om een apparaat speciaal voor uien. Dit is tot stand gekomen met behulp van PPO, dat de nodige tests heeft uitgevoerd." In Engeland gebruiken inmiddels vrijwel alle bewaringsbedrijven ethyleen bij de bewaring. "Waitrose gaf zelfs een premium per ton aardappelen. Dat werkt gewoon. De bioproducten kunnen door gebruik te maken van Restrain langer op de markt blijven, waardoor de premie door de marktprijs terugbetaald zal worden." Sinds 2009 is Restrain geregistreerd als kiemremmer door CTGB in Nederland en in datzelfde jaar ook door SKAL erkend. Restrain ethyleengebruik is gepatenteerd.

De Restrain-generator voor aardappelen
Wereldwijd gebruikt
Het product wordt inmiddels al in 27 landen gebruikt. Belangrijk is om het vertrouwen van bewaarders te winnen. "Men wil vaak toch eerst met eigen ogen zien dat het werkt. Gelukkig hebben we op de markt zelf inmiddels al voldoende ambassadeurs." Het werkveld van Dirk schuift mee met de seizoenen. Momenteel ligt de verkoop geconcentreerd in de onderste klimaatzone. De komende tijd worden de machines ook in Australië en Nieuw-Zeeland geïnstalleerd.
De Restrain-sensor
Meer voordelen
Ethyleen doet volgens Dirk ook in de teelt wonderen. "Pootaardappelen hebben normaal één (top) spruit. Door toediening van ethyleen kan je toveren: er ontstaan meer stengels. Hierdoor ontstaan meer kleine krieltjes." De producent is geheel toevallig achter dit effect gekomen.In Duitse kassen is het gebruik van ethephon sinds dit jaar verboden. Deze stof werd vaak toegediend om tomaten en paprika's verder te laten groeien in het najaar. De telers hebben behoefte aan een alternatief. Daarom gaat Restrain nu kijken of het verspreiden van ethyleen in de kas ook positief kan bijdragen aan het rijpingsproces. "Het kan mogelijk dus dienen als een natuurlijk planthormoon. Niemand heeft dit ooit geprobeerd, we hopen dit najaar hiermee te gaan testen."
Voor meer informatie:
Dirk Garos
General Manager Restrain
+31 653869221
[email protected]
www.restrain.eu.com