
"Melkveehouders hebben de laatste jaren grote vooruitgang geboekt. Dat is iets waar de industrie trots op mag zijn", zei ze tijdens het zevenentwintigste 'Annual International Animal Health and Nutrition Symposium'.
Capper behoort ook tot de mensen die het als een mythe zien dat de moderne landbouw slechter voor het milieu is dan de boerderijen die in de jaren veertig actief waren.
Ze maakte tijdens haar presentatie op het symposium ook vergelijkingen tussen biologische melkproductie en conventionele melkproductie. "De consument heeft zeker weten een meer gunstige perceptie over de biologische melkveehouderij. De ecologische voetafdruk ligt echter een stuk hoger."
De productiviteit op de typische biologische melkveehouderij is lager dan de gangbare bedrijven. "Dit is zo'n 14 tot 45 procent lager in termen van melkgift per koe. Hierdoor zijn meer koeien nodig in de biologische melksystemen, evenals meer natuurlijke hulpbronnen om dezelfde hoeveelheid melk te produceren als de conventionele melkveehouders. Hierdoor neemt de ecologische voetafdruk per kilo toe."