Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amerikaanse professor over ecologische voetafdruk:

'Gunstige perceptie consument over bio-melkveehouderij onterecht'

Sinds 1944 hebben vele efficiëntieverbeteringen in de zuivelindustrie plaatsgevonden. Deze zorgen ervoor dat minder koeien meer melk produceren. Als gevolg daarvan is de voetafdruk per pond geproduceerde melk gedaald met 63 procent. "In 1944 produceerden vier koeien dezelfde hoeveelheid melk als één koe in 2007", zegt Jude Capper. Zij is assistent-professor 'dairy science' op de Washington State University.

"Melkveehouders hebben de laatste jaren grote vooruitgang geboekt. Dat is iets waar de industrie trots op mag zijn", zei ze tijdens het zevenentwintigste 'Annual International Animal Health and Nutrition Symposium'.

Capper behoort ook tot de mensen die het als een mythe zien dat de moderne landbouw slechter voor het milieu is dan de boerderijen die in de jaren veertig actief waren.

Ze maakte tijdens haar presentatie op het symposium ook vergelijkingen tussen biologische melkproductie en conventionele melkproductie. "De consument heeft zeker weten een meer gunstige perceptie over de biologische melkveehouderij. De ecologische voetafdruk ligt echter een stuk hoger."

De productiviteit op de typische biologische melkveehouderij is lager dan de gangbare bedrijven. "Dit is zo'n 14 tot 45 procent lager in termen van melkgift per koe. Hierdoor zijn meer koeien nodig in de biologische melksystemen, evenals meer natuurlijke hulpbronnen om dezelfde hoeveelheid melk te produceren als de conventionele melkveehouders. Hierdoor neemt de ecologische voetafdruk per kilo toe."