Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Tijs van Eurest:

'Vraag naar bio in bedrijfsrestaurants nog te laag om prijsverschil te verkleinen'

De consument is slechts beperkt bereid extra te betalen voor verantwoorde en biologische producten bij bedrijfsrestaurants. Deze producten worden als te duur ervaren ten opzichte van het gangbare – minder verantwoorde - assortiment. Toch zijn fairtrade-producten in de bedrijfsrestaurants ongekend populair. Dit blijkt uit een onderzoek van bedrijfscateraar Eurest onder bijna 500 bezoekers van Nederlandse bedrijfsrestaurants.

Groot belang

Het merendeel van de werknemers uit het onderzoek, 86 procent, geeft aan dat prijs van groot belang is bij het kiezen van producten uit het bedrijfsrestaurant. Tegelijkertijd blijft de vraag naar biologische en verantwoorde producten stijgen. Verantwoorde producten zijn dus populair, maar mogen vooral niet teveel kosten.

Bijna de helft (43 procent) van de ondervraagde consumenten geeft aan fairtrade belangrijk te vinden bij de aanschaf van producten in het restaurant. Als tweede aspect (29 procent) wordt de biologische oorsprong genoemd. Uit welk land producten komen en of deze in de streek worden gemaakt, is van veel minder groot belang. Slechts twaalf procent geeft aan dit aspect mee te wegen bij de keuze.

Niet dalen

Toch zal de prijs van biologische en verantwoorde producten door de toegenomen vraag niet direct dalen. Paul Tijs van Eurest: "Momenteel is de vraag naar verantwoorde en biologische alternatieven binnen bedrijfsrestaurants nog niet groot genoeg om het prijsverschil drastisch te kunnen verkleinen of zelfs te laten verdwijnen."

"Biologische en verantwoorde producten zijn veelal ook duurder om te produceren. Daarbij is het een misvatting dat op verantwoorde en biologische producten meer winst wordt gemaakt dan op de minder verantwoorde producten. We verwachten overigens wel dat de prijsverschillen de komende jaren kleiner zullen worden."

Bron: Horeca Entre, Misset Horeca
Publicatiedatum: