Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Terra Madre in Olst trekt 2300 bezoekers

Slow Food streeft naar lekker, puur en eerlijk voedsel dat was duidelijk zichtbaar op de tweede Nederlandse Terra Madre. Er zijn zo'n 2300 bezoekers op het tweedaagse evenement afgekomen. De Terra Madre vond plaats in Olst, op het landgoed de Haere. Carlo Petrini de oprichter van Slow Food, meer dan twintig jaar geleden was daarbij aanwezig. Hij heeft veel mensen en producenten geïnspireerd met zijn oprechte betrokkenheid, enthousiasme en visie. Bouwe Ruiter en Janneke Donders, beiden lid van Convivium IJsselvallei, namen het initiatief voor deze Terra Madre en hadden de organisatie in handen.



Terra Madre Slow Food wilde oorspronkelijk in 2004 een bijeenkomst organiseren voor journalisten en wetenschappers. Maar ze kozen uiteindelijk voor een evenement waarbij alle producenten en boeren welkom waren. Wel 4000 boeren, ambachtslieden en producenten uit de hele wereld kwamen toen naar de Terra Madre.

Gedurende deze Nederlandse editie kwamen ook weer vele producenten bijeen, vanuit onder andere Westfriesland, Texel en Limburg en natuurlijk uit de regio. Uit de diverse steden en van het platteland. "We hopen dat over twee jaar dat nog meer bekendheid is voor de Terra Madre en Slow Food. De vele lovende reacties van bezoekers en standhouders over de prachtige locatie, de kwaliteit van het gebodene en de bijzondere, inspirerende sfeer, maken dat de Terra Madre uit kan groeien tot een aansprekend nationaal evenement", aldus de organisatie.



Tijdens het symposium deed Carlo Petrini onder andere deze uitspraak: "Het gaat tegenwoordig zo vaak over eten in kranten, magazines, tv programma's. En sneller dan ooit zijn we boeren en producten aan het verliezen. De biodiversiteit gaat fors achteruit. Verlies aan biodiversiteit is de grootste ramp wat zich aan het voltrekken is de laatste twintig jaar. In de twintigste eeuw zijn we 70 procent van ons genetisch materiaal verloren. Recepten dienen een holistisch karakter te hebben met aandacht voor oorsprong, smaak en achtergronden"


Een deel van het bio-aanbod op de Terra Madre

De voorbeelden van de diverse sprekers tijdens het symposium 'Eerlijk duurt het kortst' gaven de deelnemers veel inspiratie.
Publicatiedatum: