Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologica: substraatteelt bio-certificeren niet wenselijk en niet logisch

Biologica en de ondernemers in de biologische sector volgen met belangstelling andere duurzame initiatieven in de land- en tuinbouw. Bijvoorbeeld het initiatief van Pura Natura, een stichting die zich inzet voor verduurzaming van tuinbouw en met name de kasteelt in Nederland. Biologica heeft waardering voor dit type initiatieven. Slechts een beperkt gedeelte van de markt bestaat uit biologische producten, dus er is genoeg werk aan de winkel en er is ruimte voor allerlei duurzame innovaties.

Pura Natura-producten worden geteeld in bakken met substraat, compostsubstraat om precies te zijn. Dit heeft voordelen, omdat het een teeltwijze is die zich goed laat controleren en sturen. Dat Pura Natura dit systeem wil vergelijken met biologisch is logisch, want biologisch is bekend en heeft een goede naam. De pogingen van de stichting om substraatteelt biologisch gecertificeerd te krijgen, zijn echter niet logisch en niet wenselijk.

Biologische landbouw is een zo natuurlijk mogelijke manier van landbouw. Telen in de bodem, en niet in substraat of los van de grond, is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Noem het gerust een principe. De plant kan in de bodem opnemen wat hij nodig heeft, zo ontstaat een natuurlijke kringloop van mineralen. In Scandinavische landen, waar de bodem te koud is, mag in substraat geteeld worden. Dat is een uitzondering; in Nederland mag het niet.

Zoals gezegd heeft de biologische sector respect voor alle duurzame initiatieven, ook niet-biologische. Als alle initiatieven in de markt hun werk doen, kan daar een prikkelende werking van uitgaan op de gehele tuinbouwsector. 
Publicatiedatum: