Biologica: Aanpassing Europees octrooirecht noodzakelijk
Biologica is van mening dat het octrooirecht niet thuishoort in de plantenveredeling. Het geeft bedrijven exclusieve rechten op genetisch materiaal dat onderdeel is van ons culturele erfgoed. Dat is niet alleen onethisch, het werkt monopolievorming in de hand en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid.
De gevolgen van patenten die worden verleend op genen of planteigenschappen, zijn ook in de biologische sector al voelbaar. Ze raken niet alleen de zaadbedrijven maar alle schakels in de voedselketen. Op dit moment worden bijvoorbeeld twee Nederlandse producenten van spruitgroenten (deels biologisch) beschuldigd van inbreuk op een patent op paarse radijskiemen met een wat hoger anthocyanine gehalte. Deze eigenschap is verkregen door kruising en selectie van plantmateriaal uit de genenbank CGN te Wageningen. Het gaat dus om een patent op een eigenschap die van nature in de betreffende groente voorkomt. Terwijl de aangeklaagde bedrijven niks anders doen dan dat wat ze al jaren gedaan hebben; groente kweken en verkopen, worden ze nu ineens geconfronteerd met allerlei juridische procedures en claims.
Gelukkig is het mogelijk om op relatief eenvoudige wijze dit soort patenten in de toekomst onmogelijk te maken; door het aanpassen van het Europese octrooirecht. Dat daarvoor een breed maatschappelijk draagvlak is blijkt onder andere uit deze verklaring van LTO Nederland, Biologica, Oxfam Novib en anderen. Daarin staan nog veel meer voorbeelden van de ongewenste en verstrekkende gevolgen van patenten op genetisch materiaal en planteigenschappen.
Biologica is van mening dat het toekennen van octrooien beperkt moet worden tot (bio)technologische uitvindingen en dat de reikwijdte van octrooien zich niet mag uitstrekken tot eigenschappen van planten of tot rassen die met behulp van gepatenteerde technieken ontwikkeld zijn. Het opnemen van een volledige kwekersvrijstelling in het Europese octrooirecht ziet Biologica als een eerste belangrijke en noodzakelijke stap in de goede richting. Daarom roept de organisatie de Tweede Kamer op om het kabinet aan te zetten daarvoor de noodzakelijke stappen te nemen.
Voor meer informatie: Maaike Raaijmakers, projectleider gentechvrije landbouw, 030 2339985, 06 10016402