Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bananenplantages Daabon Organic herstellen van zware regenval eind vorig jaar

Tholen - Op dit moment herstellen de plantages van Daabon Organic van de zware regenval aan het einde van 2010. De hevige regenval heeft impact door het hele land. Het heeft de bio-bananenplantages in Colombia geen goed gedaan. "De normale productie ligt op zo'n 35-45 containers per week. Dit zijn er nu een stuk minder. De regenperiode duurde van juli tot en met december", licht John Maseri toe. Hij is Europees Executive accountmanager en geboren in Bogota, Colombia.
 
Daabon Organic besloot om de getroffen plantages te herplanten. De vooruitzichten zijn goed volgens John. Er is een goede drainage en de planten groeien prima. "We verwachten vanaf september een goed aanbod met producten van een goede kwaliteit."


Links één van de arbeiders in Colombia, rechts John Maseri
 
Een bananenplant is niet meer te redden wanneer deze achtendertig uur onder water heeft gestaan. En dit was bij een groot deel van de aanplant het geval. "De situatie was onvoorkoombar. De natuur houdt je niet tegen. Het is nu van belang dat we een goede investering gemaakt hebben." De schaarste is overigens niet alleen in Colombia merkbaar. Ook andere Zuid-Amerikaanse landen ervaren de gevolgen van La Niña.
 
John is al dertig jaar actief in de biologische sector. Lange tijd runde hij een natuurvoedingswinkel in Utrecht. Tussen het winkelier zijn en zijn huidige functie, heeft John ook nog vier jaar voor DO-IT gewerkt. De accountmanager verkoopt de biologische bananen voornamelijk aan importeurs die het fruit weer naar de retail distribueren. Het was een bijzonder moment toen hij 'zijn' bananen voor het eerst in de supermarkt zag liggen.



Teelt

Daabon Organic teelt op negen plantages de bananenrassen Cavendish en Valerie. Vier van de plantages liggen op anderhalf uur rijden van één van de belangrijkste haven van Colombia. Dit is in de stad Santa Marta, waar de kantoren van Daabon Organic zich bevinden. De overige vijf plantages liggen iets noordelijker. Daabon is de grootste bio-bananenteler van het land. John brengt ieder jaar drie maanden door in Colombia. Dit is voor hem erg belangrijk, "De mensen leren je hierdoor goed kennen. Ook ben ik helemaal op de hoogte van de marktsituatie en de teeltomstandigheden."

John ziet de bio-bananenteelt als een vak apart. "De bananenplant is erg gevoelig. En in de biologische teelt hebben we ook nog eens te maken met lastig te bestrijden ziektes en insecten." Dit alles maakt het dus extra belangrijk dat de hele keten op orde is, van de teelt tot de bewaaromstandigheden.
 


Hij is er trots op dat hij voor Daabon werkt. Hij focust zijn werkzaamheden volledig op biologisch. Het personeel is erg trouw aan het familiebedrijf, merkt John op. "Daabon denkt aan het personeel, dit maakt de medewerkers ook gemotiveerder. De bananen van Daabon zijn naast biologisch ook Ecocert Fairtrade-gecertificeerd. De premies worden weer verder in de gemeenschap geïnvesteerd. Onder meer door aanleg van waterpompen en de bouw van huizen en scholen te ondersteunen." De Colombiaan beseft maar al te goed hoe belangrijk het is. Voor zijn werkzaamheden voor Daabon keerde hij na vijfendertig jaar terug naar zijn geboorteland. "De situatie daar zette me echt met beide benen op de grond. Ik besef nu hoe goed we het hebben in Nederland."
 
Voor meer informatie:
 
John Maseri
Daabon Organic
+31 (0)346 214380
[email protected]
www.daabon.com