De top 5 duurzame inkoop zag er voor de bedrijfscatering in 2010 als volgt uit:
- Eieren: 56 procent
- Vis: 44 procent
- Koffie: 18 procent
- Zuivel: 13 procent
- AGF: 10 procent
Verduurzaming is voor de bij Veneca aangesloten cateraars een continu proces van vernieuwende inzichten en technische mogelijkheden. Opdrachtgevers worden geadviseerd hoe ze zuiniger met energie om kunnen gaan en nieuwe locaties worden duurzaam gebouwd. Er worden duurzame logistieke afspraken gemaakt met leveranciers en met producenten over alternatieve verpakkingen of productsamenstellingen. Daarnaast veroveren cateraars stap voor stap de hearts & minds van consumenten voor de voordelen van duurzaam eten.
Met bovenstaande initiatieven presteren Veneca-leden veel meer dan alleen de duidelijk meetbare duurzaamheidskeurmerken, zoals die ook volgens de Monitor Duurzaam Voedsel van het ministerie van EL&I tot stand komen.
Was vijf jaar geleden het begrip verduurzaming nog vaag en onduidelijk, tegenwoordig werkt elke cateraar op een of andere manier aan de verduurzaming van hun concepten, diensten en producten.
Bron: Veneca