Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Varkenshouders bezoeken Nederlandse bedrijven

Enorm tekort aan biologische varkens in België

Er is op dit ogenblik in België een enorm tekort aan biologisch gekweekte varkens. Op korte termijn mag de productie zeker minimaal verdubbelen. De coöperatie Porcs Qualité Ardenne (PQA) garandeert iedereen die zich bij hen aansluit een verzekerde afzet van zijn biologische varkens tegen een correcte prijs. Dat vertelde Davy Janssen van de Waalse coöperatie aan een groep Vlaamse varkenshouders die deelnamen aan een bezoek aan twee Nederlandse biologische varkensbedrijven dat door 'Bio Zoekt Boer' vrijdag 13 mei werd georganiseerd.

André Declercq, aankoper voor Bio Planet, de biologische winkels van de Colruyt groep, kon dat alleen maar bevestigen. "Op dit ogenblik hebben wij zeven Bio Planet winkels en het ligt in de bedoeling dat uit te breiden tot 20. Wij hebben dus dringend de (Belgische) producten nodig."

Tijdens dat bezoek werd duidelijk dat de biologische varkenshouderij in België – en in Vlaanderen in het bijzonder – nog zeer beperkt is. Er werden in Vlaanderen vorig jaar immers maar zo'n 1700 biologische vleesvarkens gekweekt door een viertal varkenshouders. In Wallonië waren er dat zo'n 9000 in 2009. Uit de gegevens van het Departement Landbouw en Visserij is bovendien op te maken dat de laatste tien jaar de biologische varkenshouderij in Vlaanderen niet is geëvolueerd, terwijl dat in Wallonië en vooral ook in onze buurlanden Nederland en Duitsland wel het geval was. In Nederland gaat het om een 80.000 slachtingen per jaar, terwijl in Duitsland jaarlijks zo'n 21.000 ton biologisch varkensvlees wordt geproduceerd.

"Vlaanderen, met een nochtans goed gestructureerde varkenshouderij en kennis laat hier dus een stuk marktaandeel liggen", zo stelt Paul Verbeke van 'Bio zoekt Keten'. Ignace De Roo, Bio-consulent bij Boerenbond, waarschuwde echter: "Je moet een goede gangbare teler zijn om bio-teler te worden, want je hebt in de bio-teelt veel minder correctiemogelijkheden." Leergierigheid, open staan voor ideeën en de wereld en hard willen werken ziet hij als absolute voorwaarden om bio-teler te worden.

In de praktijk

Om aan geïnteresseerde varkenshouders te tonen hoe het er in de praktijk aan toe gaat op biologische varkensbedrijven organiseerde 'Bio zoekt Boer', een samenwerking tussen BioForum, de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat en met financiële steun van de Vlaamse overheid, vrijdag 13 mei jongstleden een bezoek aan twee biologische varkensbedrijven in Nederland.

Het eerste, de Beukentuin in Hoogeloon, wordt uitgebaat door Arno en Ghislaine Bijens en omvat 125 zeugen, 850 vleesvarkens en 75 hectare akkerland. Daarop worden granen (triticale + erwten of triticale + veldbonen) en maïs (CCM) geteeld die in de voeding van de varkens wordt verwerkt. Sedert vorig jaar worden de varkens geleverd aan het Belgische Porcs Qualité Ardenne.

Het tweede biovarkensbedrijf dat werd bezocht is dit van Anja en Jos Martens-Suykerbuyck in Rucphen. Dit bedrijf heeft 90 zeugen en plaats voor 600 vleesvarkens. In tegenstelling met het eerste koopt dit bedrijf zijn voeders volledig aan bij Voeders De Heus, die samen met producent Van Gorp een volledige lijn biologische voeders heeft. De mest van het bedrijf wordt afgezet op land van een drietal biologische akkerbouwers.

Beide varkenshouders geven het vinden van voldoende biologische eiwitbronnen voor de voeding, de dure voeders en de hoge investeringen (anderhalf tot tweemaal wat in de gangbare varkenshouderij het geval is) als voornaamste knelpunten voor de biologische varkenshouderij. De prijs die ze voor hun varkens ontvangen vinden ze correct. "In elk geval houden ze er beiden meer aan over dan op dit ogenblik in de gangbare varkenshouderij het geval is", zo stellen ze.

Voor meer informatie: Bio Zoekt Boer, Sofie Hoste: [email protected] of www.biozoektboer.be.

Bron: Landbouwleven
Publicatiedatum: