Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spreekt op symposium 'Eerlijk duurt het kortst'

Oprichter Slow Food International Carlo Petrini in Nederland

Slow Food voorzitter Carlo Petrini daagt als één van de gastsprekers op het symposium 'Eerlijk duurt het kortst' alle deelnemers uit tot het vormen van 'food communities'. Slow Food organiseert op 15 mei 2011 het symposium ‘Eerlijk duurt het kortst’ over dergelijke voedselbuurtschappen in eigen regio. Carlo Petrini richtte Slow Food op in 1989 op in Italië. Petrini reageerde hiermee op de snelle opmars van fast food, op smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. De beweging telt inmiddels bijna 100.000 leden in 132 landen en is uitgegroeid tot een wereldwijd actief netwerk. Voor zijn initiatief met de oprichting van Slow Food won Carlo Petrini met Slow Food in 2002 de Mansholt prijs.
 
Ook Nederland heeft een eigen Slow Food organisatie, met inmiddels ruim 3000 leden. Net als Slow Food International streeft ook Slow Food Nederland naar smaakvolle producten van goede kwaliteit, die duurzaam zijn geproduceerd. Daarbij pleit de beweging voor behoud van authentieke soorten en rassen en biodiversiteit. Slow Food staat voor: lekker, puur en eerlijk. Eén van de speerpunten van Slow Food Nederland is het versterken van de band tussen consument en producent: een voedselbuurtschap. Maar hoe doe je dat? Het symposium 'Eerlijk duurt het kortst' biedt deelnemers concrete stappen voor het vormen van voedselbuurtschappen.
 
Het symposium 'Eerlijk duurt het kortst' start met inspirerende lezingen door Carlo Petrini, voorzitter van Slow Food International. En door Jan Huijgen, boer en filosoof op de Eemlandhoeve in Bunschoten. Vervolgens stelt dagvoorzitter Arie van den Brand zes goede voorbeelden van voedselbuurtschappen uit Nederland aan de deelnemers voor. Inspiratie bieden de voorbeelden van Gert Jan Jansen, met de Hof van Twello verantwoordelijk voor gezonde producten uit een renderend landschap die met zijn klanten een nieuwe 'meente' vormt. Of Leo Stroosnijder, penningmeester van vereniging de Nieuw Ronde, die gezamenlijk met de verenigingsleden een zelfoogsttuin exploiteert. Vervolgens kunnen de deelnemers aan het symposium zelf aan de slag met initiatieven voor voedselbuurtschappen in hun eigen regio. Het symposium biedt plaats aan maximaal honderd deelnemers en is bedoeld geïnteresseerden in lokale voedselsystemen. Het symposium wordt op zondag 15 mei van 9:45 tot 17:00 uur gehouden in het prachtige 'Huis Nieuw Rande', vlakbij het Terra Madre terrein, in Diepenveen bij Deventer. Prijs 75 euro voor Slow Food leden en 100 euro voor niet-leden. Kaarten zijn alleen te koop op www.slowfood.nl/webwinkel.

Het symposium is één van de activiteiten van de Terra Madre die Slow Food Nederland organiseert op 14 en 15 mei van dit jaar. Zie www.terra-madre.nl en www.slowfood.nl.
Publicatiedatum: