Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob Kooij van Santas Koffie strijdt tegen wegwerpmaatschappij

'Oost-Afrikaanse bodem ongeschikt voor bio-koffieteelt'

Tholen – De vijf koffiemelanges van Santas Koffie uit Rotterdam zijn enkel verkrijgbaar in de herbruikbare blikken. Oprichter Rob Kooij heeft gekozen voor de glossy blikken omdat hij zich stoort aan de wegwerpmaatschappij. "Het lijkt wel of we smetvrees hebben, alles moet tegenwoordig verpakt, soms zelfs driedubbel. Vroeger diende de verpakking nog ter bescherming van het product, maar dit is al lang niet meer zo."

Als we onze manier van leven niet veranderen, lopen we volgens Rob klem. "De onverschilligheid is het ergste van alles. Eigenlijk is geen verbetering in de wegwerpindustrie nodig, het gaat juist om gedragsverandering." Om zijn klanten extra bewust te maken laat hij ze zien hoeveel verpakkingen ze hebben bespaard. Dit kunnen zij dan aan de muur hangen.



Met het glossy blik hoopt Rob een groot publiek te bereiken. "Het is lekker eigentijds. De biologische koffiemelanges zijn te herkennen aan de nummers 14 en 15." Santas Koffie belevert de meeste klanten zelf. Persoonlijk contact is belangrijk en in de winkels staan de marges onder druk. Onlangs heeft hij twee nieuwe vertegenwoordigers aangesteld. Zij bezoeken (potentiële) klanten nu op hun elektrische scooter.


Rob met één van de vele Santas-koffieblikken

De koffie

Bij de koffiekeuze staat de smaak voorop. Al is dit zeker niet het enige waar Rob rekening mee houdt. "Ik importeer alleen uit landen die op een verantwoorde wijze biologische koffie kunnen telen, zoals Peru en Bolivia."

Zelf woont hij de helft van het jaar in Tanzania, waar ook vrij veel biologische koffie geteeld wordt. Rob handelt echter niet in bio-koffie uit Tanzania, omdat in dit land het relatief hogere waterverbruik voor biologische teelt volgens hem een tegenovergesteld effect heeft (een hectare biologisch levert aanzienlijk minder oogst dan een hectare niet-biologisch). "We moeten niet blind achter keurmerken aanlopen. Als het beter is om in een bepaald gebied niet biologisch te telen, moet dit ook niet gebeuren."



Omdat de wortelen van de koffieplant vrij kort en dun zijn, is dagelijks irrigatie nodig in Oost-Afrika. Zestig procent van het irrigatie water verdampt, terwijl tegelijkertijd een explosief groeiende bevolking ook veel meer water vraagt. Dit pleegt een aanslag op de beschikbare zoetwaterbronnen in de bodem. "Door de irrigatie lossen minerale zouten op vanuit de diepe bodemlagen en komen zo in de vruchtbare toplagen. Binnen tien jaar zitten we dan met een verzilte bodem. Nabijgelegen percelen verdrogen." Hij vertelt dat een bezoek aan een dergelijk land mensen echt weer met beide benen op de grond zet. "Achter de computer ziet de wereld er heel anders uit."


Rob zoekt in deze tuin in het industriële pand in Rotterdam zelf naar oplossingen tegen schimmels

Pasgeleden heeft Rob een bezoek gebracht aan het Burka Estate in Tanzania. Deze koffietuin beschikt over een koffieveld van zeshonderd hectare. "Alle tweeëntwintig stafleden waarmee ik daar gesproken heb, waren fel tegen omschakeling naar biologisch. Juist vanwege de aanslag op de inmiddels beperkte hoeveelheid beschikbaar water. Dat zegt voor mij genoeg." Rob gunt het de koffieboeren uit Burundi, Oeganda en Tanzania juist zo, maar de huidige regelgeving vraagt om een onverantwoorde werkwijze. "Zij hebben vaak echter niet de mogelijkheid om een biologisch keurmerk te verkrijgen. Deze mensen zijn eigenlijk geëxcommuniceerd."


De nieuwe en oude sticker op bio-koffie nummer 14

In Tanzania wordt hij ook een stuk minder vaak geconfronteerd met de afvalsituatie. "Een grote hoeveelheid troep hier heeft geen functie. Daar hebben we geen afvaldienst die de troep bij je komt halen. Daardoor kijk ik daar goed naar hoe ik het kan verwerken. Ik merk het meteen wanneer ik bezoek krijg uit een Westers land: dan zit de afvalput in no-time vol."

Voor meer informatie:
Rob Kooij
Santas Koffie B.V.
Benjamin Franklinstraat 501
3029 AC Rotterdam
010 4258 529
[email protected]
www.santaskoffie.nl