
De bakkerij
Er zijn vier bakkers werkzaam bij De Knollentuin. "We bakken vrijwel alles wat we verkopen zelf." In de beginperiode bakte Jan vooral brood en plaatwerk, daar is vervolgens ook banket bijgekomen. Hier kwam hij tijdens zijn opleiding mee in aanraking gekomen. Inmiddels bestaat het assortiment voor twintig procent uit banket. Er zijn ook veel quiches en hartige taarten verkrijgbaar bij De Knollentuin. "Daar gaan er maandelijks een paar honderd van weg", licht Jan toe.
De (hartige) taarten en pizza's
Er is sinds 2005 ook vanuit de horeca en catering veel interesse voor de producten. "Onze producten liggen inmiddels bij diverse hotels, restaurants en cafés in Nijmegen. Hier bak ik bijvoorbeeld speciale mediterrane broden en ciabatta's."
Certificering
De Knollentuin is pas sinds vorig jaar officieel Skal-gecertificeerd. "Eigenlijk hebben we altijd al met biologische meel gewerkt. Toen Skal opgericht werd, stond het me tegen dat we moesten gaan betalen voor een certificaat, terwijl we allang met zoveel mogelijk biologische ingrediënten werkten." Na de certificering heeft Jan zijn werkwijze wel iets moeten aanpassen, maar dit was niet heel ingrijpend.Het merendeel van het meel komt van de ambachtelijke korenmolen De Witte Molen in Nijmegen. "We gaan voor zo kort mogelijke lijnen. En gelukkig zijn de bio-grondstoffen tegenwoordig niet zo duur meer als vroeger."

Slow food
Jan is erg enthousiast over de slow-food-beweging. Die beweging staat voor hem heel dicht bij biologisch. "Veel mensen zijn als je het mij vraagt vervreemd van de aard en de herkomst van voedsel." Hij wil mensen bewuster maken over de herkomst van hun voedsel. "Een deel van onze klanten is dat al, maar dit kunnen we nog breder communiceren."
Klanten
Anna vertelt dat veel klanten al sinds hun studententijd bij De Knollentuin komen. "Negentig procent van de klanten zijn echt vaste klanten. Sommigen komen hier al dertig jaar." De Knollentuin mag nog regelmatig nieuwe klanten verwelkomen. "Er zijn veel duurzame initiatieven in Nijmegen, dat werkt in ons voordeel. Wel zijn er steeds meer natuurwinkels bijgekomen de afgelopen jaren, daar merken we wel wat concurrentie van."
Jan, Anna en Marga voor De Knollentuin
Ze vertelt over een leuke vaste klant. "Er is een man die dit echt ziet als een buurtwinkeltje. Hij zegt dan dat hij hier komt voor de smaak van de producten, en niet voor de poespas. Met poespas doelt hij dus op biologisch. Dat zijn echt leuke reacties. Al heeft iedereen natuurlijk zijn eigen argumenten om hier wel of niet binnen te stappen."

Ook ruimte ingeruimd voor onder meer bio-zuivel en broodbeleg
Voor meer informatie
Jan Kortekaas
De Knollentuin
Fransestraat 23
6524 HR Nijmegen
024 322 5977
[email protected]
www.deknollentuin.nl