Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Men komt hier voor de smaak'

De Knollentuin bakt bio-brood en banket voor bewuste Nijmegenaren

Tholen – Het klinkt misschien gek, maar De Knollentuin is de naam van een biologische bakkerij in Nijmegen. De bakkerij aan de Fransestraat bestaat sinds 1974. De huidige vennoten Marga Kamp, Anna Mourits en Jan Kortekaas runnen De Knollentuin sinds 2004 met zijn drieën. "De oprichter Nico Keizer heeft de trein aan het rijden gebracht en wij besturen hem nu verder", vertelt Anna. "We hebben een ontzettend leuke ploeg om mee te werken. De medewerkers krijgen hier de vrijheid om met hun creativiteit nieuwe dingen te bedenken."



De bakkerij

Er zijn vier bakkers werkzaam bij De Knollentuin. "We bakken vrijwel alles wat we verkopen zelf." In de beginperiode bakte Jan vooral brood en plaatwerk, daar is vervolgens ook banket bijgekomen. Hier kwam hij tijdens zijn opleiding mee in aanraking gekomen. Inmiddels bestaat het assortiment voor twintig procent uit banket. Er zijn ook veel quiches en hartige taarten verkrijgbaar bij De Knollentuin. "Daar gaan er maandelijks een paar honderd van weg", licht Jan toe.


De (hartige) taarten en pizza's

Er is sinds 2005 ook vanuit de horeca en catering veel interesse voor de producten. "Onze producten liggen inmiddels bij diverse hotels, restaurants en cafés in Nijmegen. Hier bak ik bijvoorbeeld speciale mediterrane broden en ciabatta's."

Certificering

De Knollentuin is pas sinds vorig jaar officieel Skal-gecertificeerd. "Eigenlijk hebben we altijd al met biologische meel gewerkt. Toen Skal opgericht werd, stond het me tegen dat we moesten gaan betalen voor een certificaat, terwijl we allang met zoveel mogelijk biologische ingrediënten werkten." Na de certificering heeft Jan zijn werkwijze wel iets moeten aanpassen, maar dit was niet heel ingrijpend.

Het merendeel van het meel komt van de ambachtelijke korenmolen De Witte Molen in Nijmegen. "We gaan voor zo kort mogelijke lijnen. En gelukkig zijn de bio-grondstoffen tegenwoordig niet zo duur meer als vroeger."



Slow food

Jan is erg enthousiast over de slow-food-beweging. Die beweging staat voor hem heel dicht bij biologisch. "Veel mensen zijn als je het mij vraagt vervreemd van de aard en de herkomst van voedsel." Hij wil mensen bewuster maken over de herkomst van hun voedsel. "Een deel van onze klanten is dat al, maar dit kunnen we nog breder communiceren."


Klanten

Anna vertelt dat veel klanten al sinds hun studententijd bij De Knollentuin komen. "Negentig procent van de klanten zijn echt vaste klanten. Sommigen komen hier al dertig jaar." De Knollentuin mag nog regelmatig nieuwe klanten verwelkomen. "Er zijn veel duurzame initiatieven in Nijmegen, dat werkt in ons voordeel. Wel zijn er steeds meer natuurwinkels bijgekomen de afgelopen jaren, daar merken we wel wat concurrentie van."


Jan, Anna en Marga voor De Knollentuin

Ze vertelt over een leuke vaste klant. "Er is een man die dit echt ziet als een buurtwinkeltje. Hij zegt dan dat hij hier komt voor de smaak van de producten, en niet voor de poespas. Met poespas doelt hij dus op biologisch. Dat zijn echt leuke reacties. Al heeft iedereen natuurlijk zijn eigen argumenten om hier wel of niet binnen te stappen."


Ook ruimte ingeruimd voor onder meer bio-zuivel en broodbeleg

Voor meer informatie
Jan Kortekaas
De Knollentuin
Fransestraat 23
6524 HR Nijmegen
024 322 5977
[email protected]
www.deknollentuin.nl