
Ester en Jan bij de ingang van hun winkel
Jan ging vroeger altijd zelf een aantal boeren af, nu is de levering centraal geregeld via een aantal groothandelaren. De meeste groenten komen van Ecoville. De rest van de bio-producten komen van Udea en bedrijven uit de regio, zoals Landzicht uit Strije. De regionale afkomst is belangrijk voor hem. "Bio loopt toch voorop als het gaat om de communicatie over de herkomst van de producten. Dat is mooi om te zien."

Verkoop
De verkoop van biologische producten zat volgens het echtpaar lange tijd in een dip. De laatste jaren is de verkoop echter weer goed aangetrokken. De medewerkers in de Landwinkel krijgen ook steeds meer positieve reacties over het brede aanbod. "Deze omslag heeft een jaar of vijf geleden plaatsgevonden. Je merkt dat er meer over gepraat wordt."
Bio is te herkennen aan de groene bordjes
Prijs
Ester vindt het jammer dat het door de hogere prijs voor sommige gezinnen te duur is om enkel biologisch in te kopen. "Daarom kiezen veel consumenten ervoor om alleen voor de kinderen bio in te kopen. Kinderen met ADHD hebben er bijvoorbeeld baat bij." Ze heeft een zwak voor de bio-klanten. "Laatste vroeg iemand naar worchestersaus. Dat moet toch ergens te vinden zijn? Daar ga ik dan hard naar op zoek."
Nog meer bio-agf
Landwinkelconcept
De Fruitheerlijkheid is sinds vijf jaar Landwinkel. "Het Landwinkelconcept sluit goed aan bij onze visie. Ze kunnen bijna alles voor ons bestellen. Mooi is ook dat het een initiatief is van boerenbedrijven." Er zijn inmiddels 85 Landwinkels, ook op een aantal biologische boerderijen, zoals 't Geertje en Zorgboerderij De Mekkerstee."Heel veel mensen verwachten volgens Jan biologisch in een Landwinkel, terwijl het reguliere productaanbod vaak juist groter is. "Ze associëren de Landwinkel al snel met biologisch. Het voordeel van ons ruime aanbod is dat niet-bio-consumenten wel wat eerder biologische producten proberen."

Eigen teelt
De eigen teelt van De Fruitheerlijkheid (1,5 hectare) is niet biologisch. Jan heeft een geheel eigen werkwijze, met daarin veel aandacht voor de mogelijkheden die de natuur biedt. Hij spuit bijvoorbeeld amper met gewasbeschermingsmiddelen. "In de boomgaard zijn voldoende natuurlijke vijanden. Als ik biologisch ga telen, zal ik juist meer moeten gaan spuiten. Dat vind ik zonde." Hij geeft aan dat de klanten helemaal weg zijn van hun eigen appelen. "Ze vragen wel eens wat er mis is met de appelen als onze appelen op zijn." In de eigen boomgaard groeien peren, pruimen, aardbeien, frambozen, bramen en bessen.
De eigen boomgaard
Voor meer informatie:
Jan en Ester Korteland
Landwinkel De Fruitheerlijkheid
Kerkbuurt 56
3354 XK Papendrecht
078 6440599
[email protected]
www.fruitheerlijkheid.nl