Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Wij hebben dit klusje zo gepieperd'

Gentechvelden in Flevopolder worden beschoten met bio-aardappelen

Op woensdag 4 mei 2011 vindt vanuit het landbouwactiekamp van ASEED in de buurt van Lelystad een actie plaats tegen proefvelden met genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Op een proefboerderij van de Universiteit Wageningen binnenkort genetisch gemanipuleerde aardappelen van het Durph-project worden verbouwd.

Deelneemster aan het kamp Sasja de Vries; "Door de velden te beschieten met een aardappelkanon en katapults willen we onze bezwaren tegen deze proefvelden kracht bijzetten. De Universiteit Wageningen zegt het algemeen belang te dienen met hun gentechonderzoek. In de praktijk helpt zij naar onze mening hiermee het huidige industriële landbouwmodel en de grote, wereldwijd opererende bedrijven die hier van profiteren. De meerderheid van Nederland is tegen. Die gewassen moeten van het veld en vervangen worden door duurzame biologische aardappelen."

Een groep deelnemers van het landbouwactiekamp gaat naar de locatie van de proef met de aardappelen. Ze worden begeleid door enkele boeren met uit de omgeving met tractors. De ridderorde van het Clownlijk Loslopend Nederlands Leger zal de velden aldaar gaan beschieten met een aardappelkanon. Ridder Quatschalot "Wij hebben dit klusje zo gepieperd. Gentechnologie is een middeleeuwse techniek die een feodaal systeem van afhankelijkheid in stand houdt waarbij de boeren de dupe zijn."

Vlak bij de proefvelden met aardappelen ligt ook een veld waarvoor een vergunning is afgegeven voor een proef met genetisch gemanipuleerde mais. Hier mag de Universiteit van Wageningen Roundup-Ready maïs van zaad-monopolist Monsanto testen. Het lijkt er alleen op dat dit jaar niet van deze vergunning gebruik gemaakt gaat worden. Sasja de Vries: "Door acties als vandaag houden we de druk op de ketel. Ook in de toekomst moeten hier geen gentech-proeven plaatsvinden, maar biologische aardappels worden geteeld."

ASEED - landbouwactiekamp

De actie is het slot van een driedaags landbouwactiekamp van ASEED. Op het actiekamp hebben deelnemers meegedaan aan tal van workshops en presentaties over onder andere megastallen, soja, gentechnologie, streekvoedsel, dure olie en de klimaatcrisis. Ook wordt informatie uitgewisseld over het opstarten van een voedselcoöperatie, buurtmoestuin of biologisch boerenbedrijf. Een van de onderdelen was een discussie met Bert Lotz, verbonden aan de Wageningen Universiteit en de experimenten met de DURPH-aardappelen.
Publicatiedatum: